طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

معرفی کتاب Actioable Gamification نوشته یوکای چو

Actioable Gamification
Actioable Gamification

با سلام همانطور که حتما متوجه شده‌اید جدیدا به بررسی و نقد کتاب‌های حوزه‌ی گیمیفیکیشن می‌پردازم. امروز راجع به کتاب Actioable Gamification صحبت می‌کنم و ترجمه کامل این کتاب را در اختیار شما قرار می‌دهم. از طرف دیگر من و علی اختری تنها دارندگان مدرک رسمی اکتالیسیس در ایران هستیم.

چرا کتاب Actioable Gamification انقلابی است؟

شاید بتوان گفت که شما بعد از خواندن این کتاب نه تنها راجع به گیمیفیکیشن بلکه راجع به هزاران پدیده اجتماعی و اقتصادی و… صاحب نظر می‌شوید. درک می‌کنید که چرا یک سری از پدیده‌ها اتفاق می‌افتند یا برای مثال متوجه می‌شوید که چرا مثلا مردم بعد از حادثه پلاسکو به سلفی گرفتن مشغول بودند.

همه‌ی این‌ها مواردی هستند که این کتاب را خاص می‌کند. از طرف دیگر تقریبا تمامی مدل‌های گیمیفیکیشن دیگر، با این مدل توجیه می‌شوند. یعنی برای مثال نظریه SDT چگونه با مدل اکتالیسیس همگام می‌شود؟ نظریه مازلو چطور ؟ و مواردی از این دست.

ساختار کتاب به چه شکل است؟

کتاب در ابتدا راجع به نقدهایی که به دیگر کتاب‌ها از جمله کتاب طراحی گیمیفیکیشن شده‌است، صحبت می‌کند. چیستی و چرایی گیمیفیکیشن را بررسی می‌کند و سپس به معرفی اکتالیسیس می‌پردازد. نکته‌ای که در کتاب توی ذوق می‌زند به نوعی ویراستاری نشدن کتاب است که برای کتابی با این سطح از محبوبیت به میزان قابل توجهی عجیب است.

خلاصه این کتاب چیست؟

در این کتاب یوکای چو به معرفی یک 8ضلعی موسوم به اکتالیسیس(ترکیب اکتا به معنای 8 و لیسیس که از انالیسیس آمده) می‌پردازد به هر ضلع این 8 ضلعی یک core drive می گوید که به فارسی “رانه” ترجمه شده‌است و در عمل یک دلیل اصلی برای انجام کار است برای مثال چه شما پشت سر من خوب بگویید چه بد بگویید هردو به دلیل رانه معاشرت است یعنی دلیل اصلی کار شما معاشرت است. پس هر کاری که ما می‌کنیم و انگیزه می‌گیریم به دلیل حداقل یکی از این 8 ضلع خواهد بود.  یوکای به معرفی مثال‌ها و تکنیک‌های گیمیفیکیشنی در این رانه‌ها می‌پردازد.

چه کسانی باید این کتاب را بخوانند؟

خواندن این کتاب بسیار آسان است و دلنشین! فکر می‌کنم تمامی مدیران محصول به جای تلف کردن عمر خود با سایر کتاب‌ها یک بار باید این کتاب را بخوانند. هرچند Actioable Gamification تنها کتابی بود که بلافاصله بعد از تمام کردنش 4 بار دیگر کتاب را بلافاصله خواندم!  کتاب، کتابی است که باید چندین بار خوانده شود. از طرف دیگر مدیران بازاریابی و منابع انسانی نیز به نظرم باید این کتاب را در اولیت قرار دهند.

ادامه راه کتاب Actioable Gamification چیست؟

در خیلی از اوقات شما بعد از خواندن کتاب یک فرد، انتظار دارید که ادامه محتوای آموزشی وی بسیار جذاب‌تر و پربارتر باشد اما محتویات بعدی که یوکای چو در اختیار علاقه‌مندان به خود می‌گذارد، چندان چنگی به دل نمی‌زند و قابل قیاس نیست. از طرف دیگر با توجه به شاخه به شاخه پریدن خود یوکای در زمینه‌ی کاریش، قدری تاثیرگذاری وی در جامعه‌ی گیمیفیکیشن از بین رفته‌است.

اما توصیه‌ی اکید می‌کنم که دوره‌ی نوروساینس در زندگی را بعد از خواندن اکتالیسیس شروع کنید. حتی دوساعت اول این دوره کافی است تا تازه متوجه شوید که چقدر این مفاهیم در تنیده هستند!

آیا خواندن این کتاب به تنهایی ما را از سایر کتاب‌های گیمیفیکیشن بی‌نیاز می‌کند؟

به نظرم اگر زمان کمی برای یادگیری گیمیفیکیشن دارید جواب بله است و اگر زمان قابل توجهی دارید باید کتاب‌های ماریو هرگر و جین مک گنیگال را هم بخوانید. در ضمن کتاب فوق العاده even ninja monkeys like to play را نیز فراموش نکنید!

از طرفی اگر می‌خواهید گیمیفیکیشن را در مسیری تخصصی مثل آموزش ادامه دهید خیلی Actioable Gamification برای شما راهگشا نخواهد بود. زیرا نظریات تکنولوژی آموزشی محدود کننده اکتالیسیس هستند.

مهم‌ترین نکات در خواندن کتاب چیست؟

به نظرم باید توجه کنیم که یوکای چو قبلا در زمینه Seo کار می‌کرده است و اکنون نیز مشاوره می‌دهد و بیشتر درگیر طراحی تجربه کاربری و گیمیفیکیشن است. بنابر این طبیعی است که کمتر راجع به مدیریت منابع انسانی یا آموزش حرفی بزند هرچند بالاتر تاکید کردم که اکتالیسیس برای یک مدیر منابع انسانی خوب است اما مشکل این است که وقتی شما می‌خواهید برای مثال در زمینه گیمیفیکیشن منابع انسانی کار کنید باید از منابع انسانی به گیمیفیکیشن برسید و نه برعکس یعنی باید نظرات منابع انسانی را بلد باشید سپس از گیمیفیکیشن استفاده کنید.

دیگر کتاب‌های نقد شده

لیست زیر لیست کتاب‌های دیگری است که در سایت به نقد آن پرداخته‌ام.

کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 8 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب