طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

گیمیفیکیشن سایت؛ وقتی مشتری میخکوب سایت شما می شود

گیمیفیکیشن سایت
گیمیفیکیشن سایت

از زمانی که خرید به شکل آنلاین صورت گرفته است، بخش قابل توجهی از تجربه، تفریح و تعاملات خرید از بین رفته اند. اما نوع جدیدی از تفریحات و فعالیت ها امکان پذیر شده اند که می توانند حتی این فرآیند را بیش ازپیش جذاب کنند، با این تفاوت که من می توانم آن را در خانه خودم تجربه کنم و بیشتر به موفقیت دست یابم.(اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)
اینجا محلی است که گیمیفیکیشن سایت  وارد عمل می شود. بسیاری از نمونه های گیمیفیکیشن سایت ، فروش را بعضا دو یا سه برابر کرده اند و بعضی از آنها به سایت های تجارت الکترونیک کمک کرده اند تا تبدیل به بیزینس های میلیارد دلاری شوند.در قسمت قبل به مرور  5 مورد برتر از وب سایت های تجارت الکترونیک مبتنی بر گیمیفیکیشن پرداختیم و حال قصد داریم به مرور بقیه موارد بپردازیم.

مثال شماره 6 گیمیفیکیشن سایت: خدمات مشتریان و فرهنگ بازیکاری شده زاپو

در شرکت زاپو، بزرگترین مغازه فروش آنلاین کفش در دنیا، این اعتقاد وجود دارد که فرهنگ و ارزش های اصلی شرکت ، دلیل اصلی موفقیت فوق العاده آن است. مدیر عامل شرکت، تونی هسیه اظهارنظر معروفی دارد” اگر فرهنگ را درست کنیم، همه چیزمان سرجای خودش قرار می گیرد.”. مکمل این فلسفه این باور است که افردی که در حین انجام شغلشان بهشان خوش می گذرد خلاق تر هستند و بازدهی بالاتری دارند.همچنین، بازی و کار باهم در آمیخته شده است. بر پایه این اعتقادات، فعالیت هایی که به نظر با کار مرتبط نیستند، در واقع روابط شغلی عالی را ایجاد می کنند.
این ” فرهنگ بازی” در شرکت زاپو توانسته در متحد کردن مردم و همگام کردنشان در دنبال کردن هدفی مشترک، خصوصا زمانی که آنها تشویق به خندیدن و رفتن به ورای کارهای روزانه موفق عمل کند. چون کارمندان به فرهنگ زاپو اعتقاد دارند و احساس می کنند که رشد کرده اند، خواهان موفقیت جامعه خود هستند. در نتیجه مشتریان هم خواهان پیوستن به این بازی هستند.
مشتریان زاپو شادابی و تفریح موجود در فرهنگ شرکت را حس می کنند و برای آن ها خرید جنس و یا استفاده از خدمات مشتریان نوعی عملیات لذت بخش می شود. با این توضیحات اصلا نباید از اینکه این شرکت مانند کمپانی ووت با ارزشی بیش از یک میلیارد دلار به آمازون فروخته شد تعجب کرد.

گیمیفیکیشن در وب سایت زاپو
گیمیفیکیشن در وب سایت زاپو

مثال شماره 7 گیمیفیکیشن سایت:: سیستم شکارچی بونوباس

شرکت پوشاک لوکس بونوباس در سال 2011، از  گیمیفیکیشن در سه عدد از کمپین های شبکه های اجتماعی خود استفاده کرد. دریکی از این موارد، تصاویری از مدلها در حالی که شلوارهایی با امضای بونوباس را به پا کرده اند در سایت های نات کت و ونات کوتور پنهان شده بود.
مراجعه کنندگان تنها می توانستند سایت را بگردند و روی تصاویرکلیک کنند. به 50  نفر اول که در هر روز می توانستند تصاویر را پیدا کنند 25 دلار اعتبار بونوباس به اضافه معافیت از هزینه حمل و نقل تعلق می گرفت. به عنوان امتیاز اضافی، کسانی که می توانستند فردی که شلوار پیسلی را به پا کرده ببینند، کدی به ارزش 100 دلار خرید از محصولات بونوباس را دریافت می کردند.
با استفاده از گیمیفیکیشن و برانگیختگی اجتماعی انجام شده روی مشتریان مرد، بونوباس مردانی که خرید آنلاین انجام می دادند را به خود جذب می کند. این قشر ازمردان معمولا تمایل دارند عالی به نظر برسند اما لزوما نمی خواهند در مورد تمایلات خود صحبت کنند. بدین ترتیب بوبنوباس تجربه خرید را از یک فرآیند تجاری تبدیل به فرآیندی اجتماعی می کند.

مثال شماره  8 گیمیفیکیشن سایت: تابلو اینستاگرامی آلدو

زمانی که گروه شرکت های آلدو مجموعه عطر ” آ مثل آلدو” را به بازار ارائه کرد، با تهیه اپلیکیشن فیسبوکی برای مشتریانش روش بازاریابی خلاقانه ای را در پیش گرفت. براساس تجربیاتی که از مغازه های کفش و بدلیجات خود داشت، شرکت متوجه شده بود که مشتریانش جذب تجربیات همه جانبه واحتمالا فرصت های منحصر به فرد شبکه های اجتماعی می شوند. آلدو سایت کوچکی برای مجموعه عطر “آ مثل آلدو” زنانه و مردانه راه اندازی کرد. هر مجموعه عطر هماهنگ با رنگی بود که بیانگر شخصیتی منحصر به فرد بود-“رنگ ها مانند شخصیت ها هستند”.
برای زنان، سه مجموعه تهیه شد: قرمز برای “احساساتی و پرشور”،زرد برای “شیک و بازیگوش ” و آبی برای ” جذاب،فریبنده و اغواکننده”. و برای مردان دو مجموعه تهیه شد: قرمز برای “کلاسیک مدرن” و زرد برای “غیر رسمی ورزشی”.
سایت طراحی شده مشتریان را تشویق می کرد که حالت خود را با انجام بازی در فیسبوک شناسایی کنند. سپس کاربرانی که به فیسبوک مراجعه می کردند، با تعداد زیادی از تصاویر اینستاگرامی روبه رو می شدند که بیانگر مودهای مختلف بود. بعد از انتخاب 9 عکس ، کاربران “تابلو مودی ” خود را می دیدند که شامل توصیف کاملی از شخصیت آنها را شامل می شد. این تابلو قابلیت به اشتراک گذاری در فیسبوک و سایر شبکه های اجتماعی را داشت. در این آزمون هر مود با یک مجموعه عطر بخصوص مرتبط شده و لینک مربوط به خرید آن مجموعه در سایت “آ مثل آلدو” قرار داده شده بود.

مثال شماره  9 گیمیفیکیشن سایت: برنامه وفاداری گیلت نوار گروه گیلت

گروه گیلت سایت خرید اختصاصی و مبتنی بر کاربر است که تمرکز خود را روی پوشاک و بدلیجات گذاشته است. این شرکت برنامه حراج کوتاه مدت برای کاربرانی که عضو بودند برگزار می کرد. این حراج ها شامل محصولاتی از تعدادی برند متفاوت بودند.
در اواخر سال 2009، سایت دسته اختصاصی گیلت نوار را برای وفادارترین مشتریانش راه اندازی کرد. براساس ارزش کلی خریدهای مشتریان در گذشته و مدت زمان عضویت ، اعضای سایت که جز 1% بالای خریداران سایت هستند جز این دسته قرار گرفتند. هرعضو یک عدد شمع معطر ، کارت عضویت به اضافه ی دسترسی زودهنگام به محصولات حراج ها را دریافت می کرد. ( بعلاوه آنها به حراج های مخصوصی دسترسی داشتند که سایر اعضا به آنها دسترسی نداشتند.)
با وجود این که اعضای گیلت نمیتوانستند اقلام حراج ها را زودترخریداری کنند، اما حق دسترسی زودهنگام به آنها اجازه می داد 15 دقیقه زودتر محصولات را ببینند. این ویژگی به آنها این امکان را می داد که زودتر محصولات مورد علاقه خود را پیدا کنند و برای خریدن آنها در حراج استراتژی مناسب را اتخاذ کنند.
اعضا نوار هیچگونه تخفیف اضافی دریافت نمی کردند وهزینه ای مشابه با باقی اعضا پرداخت می کردند. این نکته بیانگر اهمیت و ارزش دیدن زودتر محصولات است. زمانی که اعضا این امتیاز را کسب کنند تمایلی به از دست دادن آنها ندارند.

مثال شماره  10 گیمیفیکیشن سایت: پلتفرم سرگرمی تلفورا

شرکت خدمات سیم کشی تلفورا با ارائه سیستم وفاداری در تمامی مغازه های خود از گیمیفیکیشن استفاده کرده است. در این سیستم، اعمال کاربر مثل نظرات، کامنتها و پاسخ ها به سوالات کاربران دیگر و پست های فیسبوکشان را امتیاز دهی می کند. اگر فردی اولین نظر درمورد یک محصول و یا اولین پاسخ به یک سوال را بدهد، امتیاز اضافی دریافت خواهد کرد. اگریک کاربر به جمع آوری امتیازات ادامه می دهد، به نشان ها و عناوین بالاتری مثل “تاثیرگذار” دست می یابد. کسانی که بالاترین عملکرد را دارند در تابلو نتایج تلفورا نتایجشان ثبت می شود.
نتایج حاصل ازین پلتفرم بسیار تاثیرگذار بود. از جمله افزایش 105% ارجاعات فیسبوک، افزایش 10 برابری تعداد عکس و ویدیو آپلود شده و افزایش 92% نرخ تبدیل. در کل، این پلتفرم مثال خوبی از بازی کاری در تجارت الکترونیک است.

کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 8 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب