طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طراحی پاداش در گیمیفیکیشن

طراحی پاداش در گیمیفیکیشن
طراحی پاداش در گیمیفیکیشن

با سلام کامران حاتمی هستم مدیر سایت آقای گیمیفیکیشن و امروز راجع به طراحی پاداش در گیمیفیکیشن صحبت می کنیم.اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست و یا چرا باید به گیمیفیکیشن اهمیت دهیم پست های مربوط را بخوانید.حتما می دانید که پاداش دادن یک کار خیلی معمول در گیمیفیکیشن می باشد.در حقیقت در نظام فکری غالب مردم گیمیفیکیشن و گیم یعنی در ازای کاری به کسی پاداش دادن یا چیزهای شبیه به این در ذهن مردم.

خب پاداش ها در سیستم گیمیفیکیشن انواع متفاوتی دارند که ما در این جا آن ها را بررسی می کنیم.

1-طراحی پاداش : پاداش برای افتخار:

این نوع پاداش ها ، چیز هایی هستند که بازیکن دریافت می کند و نکته مهم هم این است که این جوایز روی گیم پلی تاثیری ندارند.به طور مثال  در یک اپلیکیشن پیش بینی مسابقه فوتبال به یک نفر به این دلیل که 5 بار پشت سر هم نتایج را درست پیش بینی کرده است جایزه بدهیم.کاربر هیچ توانایی یا قدرت خاصی در این سیستم پاداشی نمی گیرد تنها یک جایزه که به نوعی قدردانی از دانش وی است به او داده می شود. این هدایا برای پز دادن و شوآف کردن بسیار مناسب است اما نباید تعداد زیادی از این هدایا وجود داشته باشد . در آموزش کامل اکتالیسیس تاکید داریم که کاربر هیچ گاه نباید حس کند که وفور نعمت در سیستم پاداش وجود دارد!

2-طراحی پاداش :پاداش نگه داری:

این ها هدایایی هستند که به کاربر اجازه می دهند تا وضعیت فعلی را حفظ کند تا وی از دستاورد خود به نوعی حفاظت کند.در دوره اکتالیسیس راجع به این نوع تکنیک ها بیشتر سخن گفته ایم (در حقیقت شما چیزی را به کاربر می دهید و سپس به وی می گویی اگر کاری که می گویم انجام ندهی آن را از تو پس می گیرم) در بازی های ویدیویی شما انواع health packها و یا حتی shield ها را می بینید که از مردن سریع کاربر جلوگیری می کنند این ها مثال هایی از این جنس هستند.

3-طراحی پاداش :پاداش دسترسی:

این ها هدایایی هستند که به کاربر اجازه می دهند به مناطق جدیدی بروند و یا اینکه منابع جدیدی به دست آورند.هدایای دسترسی معمولا سه خصیصه دارند:

  1. به کاربران اجازه می دهند به منابعی دسترسی داشته باشند که قبلا غیر قابل دسترسی بودند.
  2. معمولا تنها یک بار استفاده می شوند.
  3. بعد از استفاده کاربر از این نوع پاداش ها برای کاربر دیگر ارزشی ندارند چیزهایی مانند secret passwords کلید ها و آیتم های مشابه از این دست هستند.

4-طراحی پاداش :پاداش امکانات:

این ها هدایایی هستند که به کاربر اجازه می دهند که کاری بکنند که قبلا قادر به انجام آن نبوده اند مثلا می توان به powerup ها اشاره کرد که در بسیاری از بازی ها دیده می شوند مثلا قابلیت دید در شب یا در بازی subway surf که احتمالا دیده اید پرش خیلی بلند و…

طراحی پاداش
طراحی پاداش

هری پاتر و گیمیفیکیشن مدرسه

در داستان هری پاتر ، به تیم برتر یک کاپ در انتها داده می شود، این کار یک انگیزه مضاعف برای تلاش کردن افراد بود نکته خاص این است که در این مثال به نوعی شاگردان مدرسه جادویی هاگوارت با انجام کارهای متفاوت امتیاز می گرفتند اما این جوایز به نوعی برای هر 4 موردی که گفته شد صدق می کند و یک مثال خوب برای این است که فکر کنیم که علاوه بر اینکه باید مشخص کرد که به چه کارهایی می خواهیم جایزه بدهیم باید مشخص کنیم که ساختار پاداشی ما و ارتباط آن با سایر پاداش ها به په صورت خواهد بود.

Picture of کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

32 پاسخ

  1. روز دوازدهم وبینار کرمان:
    جواب 1:
    به نظرم افرادی باید این ویدیو رو ببینن که فکر میکنن هر چی می دون بازم نمیتونن زمانشونو مدیریت کنند و وقت کم میارن درحالی که 7دقیقه های زیادی توی زندگی همه ماها هست که بی توجه از کنارش رد می شیم و نمیدونیم باهاش چیکار کنم حتی اگر کاریم بکنیم ممکنه ازش خیلی لذت نبریم. ولی کیفیت این 7 دقیقه ها خیلی مهمتره.

  2. وبینار کرمان. روز ۱۲-سوال ۱
    این سخنرانی به خصوص برای ایجاد تغییر، تغییر دیدگاه یا نگرش خیلی میتونه مفید باشه. خانوم جین در حقیقت با یه سخنرانی برنامه ریزی شده، بر پایه مطالعات علمی و محاسبات ریاضی، تونست تعداد زیادی از افراد حاضر در جلسه رو، وادار به انجام یه سری کارهای ساده ای بکنه که شاید در زندگی روزمره، ادم هیچ وقت انجامش نده، چون اونو کار الکی و عبس میدونه. و به همین راحتی در کنارش نشون داد که انجام همین کارهایی که به نظر خیلی ساده و دم دستی میان چقد حالتونو خوب میکنه. و به خصوص بزرگترا وقتی با اهمیت و قدرت بازیها آشنا بشن، هیچ وقت با بازی کودکشون مخالفت نمیکنن و حتی اگر خیلی هم مراقب باشه، تازه بازی رو در برنامه کودکش حتما قرار میده.
    برا من که خیلی تغییر دیدگاه ایجاد کرد

  3. ادامه سوال ۱: در مورد حسرت: باید بگم برای ماها و بسته به کانتکس فرهنگی و اجتماعی که در کشور حاکمه، شادتر زندگی کردن یا نشون دادن احساس واقعی درونت یکم سخت شده یعنی انگار تابو شده.

  4. وبینار کرمان. روز ۱۲- سوال۲:
    برای بازی که باید فک‌کرد. ولی برای گیمیفای کردن کلاس، مثلا میشه بعضی از دانشجوهای قوی رو بهشون ماموریت داد که در یادگیری دانشجوهای دیگه ( چه دانشی و چه مهارتی) بخشون کمک کنن. وقتی به صورت غبررسمی دانشجوها کنار دوستانشون هستن، و چون زمان بیشتری رو هم با هم میگذرونن، راحتتر میتونن نقایص خودشونو بشناسن و اگه خودشون بلد باشن بهشون یاد بدن. به طوری که اون دانشجوی ضعیف هم تضعیف روحیه نشه. اصلا نباید لیبل ضعیف و قوی زد. چون لزوما شاید به این معنی نباشه.
    در علوم پزشکی ما اصطلاحی داریم به نام تعهد حرفه ای، که خیلی سخته اونو به صورت رسمی ارزیابی کرد و نیاز به مشاهده مستمر و بازخورد مکرر داره. حتی در این مورد خیلی بیشتر میتونبم ازین قابلیت استفاده کرد.

  5. و هر چه بیشتر این دوره رو جلو میرم، بیشتر لازم میبینم که با اصول بازی ها، آشنا بشیم.

  6. روز دوازدهم. سوال ۱: به نظر من افرادی که اخیرا بحران هایی رو توی زندگی شون تجربه کردن یا عزیزی رو از دست دادن یا مشکلات زیادی توی زدگیشون دارن این کلیپ خیلی می تونه براشون مفید باشه…
    حسرت ایرانی ها هم خیلی زیاده به خاطر شرایط تورم موجود و وضع نا مناسب اقتصادی.

  7. سلام وقتتون بخیر
    وبینار گیمیفیکیشن روز12 سوال 1:
    اول از همه بگم این ویدیو برا خودم خیلی مفید بود مخصوصا اون قسمت که می‌گفت اراده مثل عضله هست و هرچی بیشتر کار کنی باهاش قوی تر میشه و جالب اینه که می‌گفت با انجام کارای خیلی کوچیک و جا نزدن این تقویت شکل میگیره و در ادامه میتونی کارای بزرگ ترس انجام بدی
    فکر میکنم این ویدیو رو میشه به خیلیا پیشنهاد کرد و باید ببینن چون حتما بهشون کمک می‌کنه تا حالش خوب بشه
    گروه اول :والدین مخالف بازی ، به هر حال اونا دلایل خودشون رو دارن برا ممانعت بچه ها از بازی و خب اگر با دلیل و منطق بهشون ثابت بشه که بازی می‌تونه خیلی مفید باشه پس دیدشون عوض میشه
    گروه دوم: گروه بیماران خصوصا بیمار افسرده ،چون می‌تونه با چنتا کار کوچیک باعث بهبود وضعیت خودش بشه
    گروه سوم: افرادی که شوک بزرگی بهشون وارد شده مثلا کسی که عزیزشو از دست داده می‌تونه با چنتا کار کوچیک و تقویت ارادش بهتر از این بحران خارج بشه.

  8. روز 12 سوال 2:
    خب برا گیمیفای کردن خانواده میشه بازی های دسته جمعی ساخت که با انجام اون ماموریت ها هم ارتباط بین اعضای خانواده صمیمی تر از قبل بشه هم باعث شادی و سرگرمی بشه
    میشه بازی طراحی کرد که ماموریت اعضای خانواده به این شکل باشه هر کسی درباره خودش چنتا ویژگی بگه و یه چیز خاص مدنظرش باشه (مثلا هدیه مورد علاقش ، کار مورد علاقش و هر چیز دیگه که مربوط به اون ویژگی ها بشه ). و با توجه به این موارد هر کسی مأموریت اصلی خودش رو انجام بده و حالا میشه کنارش ماموریت های فرعی دیگه ای هم باشه و هرکسی بتونه ماموریت های بیشتری انجام بده امتیاز بیشتری میگیره و به عنوان فردی شناخته بشه که تو خانواده بقیه رو بیشتر از همه می‌شناسه
    و خب نتیجه این بازی باعث میشه که اعضای خانواده رو با جزئیات بیشتری بشناسیم و ارتباط قوی تری شکل بگیره که خب مفیده

    البته این بازی رو میشه تو جمع دوستان هم انجام داد ولی خب باید یه شناخت قبلی از اعضا وجود داشته باشه

    1. اره حتی میشه ازش به عنوان یک بازی یخ شکن استفاده کرد
      بازی یخ شکن یعنی بازی که یخ جمع رو میشکنه و باعث میشه افراد زودتر باهم صمیمی شن

  9. سلام وبینار کرمان روز 12 جواب 1 : این ویدیو خیلی مفید و تکان دهنده بود . به نظرم به طور کلی برای کسایی که زندگی رو خیلی جدی میگیرین میتونه مفید باشه کسایی که اینقدر غرق ساختن یه زندگی بهترن و میخوان آینده بهتری رو بسازن ولی از زمان حال و داشته هاشون غافلن . برای کسایی که دچار یه آسیب روحی یا جسمی یا حتی دچار مشکلات اجتماعی هستن خیلی کاربرد داره
    مردم ایران به نظرم اصلا مردم شادی نیستند و شادی خیلی کمه ( شادی واقعی نه صرفا یه حس آنی و لحظه ای ) که باعث مشکلات روحی و به دنبالش مشکلات جسمی و موارد دیگه میشه عین دومینو
    جواب 2 :
    کار کردن تو اتاق عمل واقعا سخت و خسته کننده ست ( هر چند واقعا یک محیط صمیمیه ) مسئول اتاق عمل میتونه یه سری ماموریت برای هر پرسنل رو در نظر بگیره مثلا خانم فلانی امروز شما به همکارت توی اتاق 3 کمک کن برای چک کردن وسایل . اون ها رو یادداشت کنه بدون اینکه کسی بفهمه و آخر روز یا آخر ماه هر برای کسی که تعداد ماموریت های بیشتری رو انجام داده ، یه سری پاداش در نظر بگیره که باعث میشه همکاری و دوستی توی کار بیشتر بشه و حس رقابت و شور و شوق توی پرسنل ایجاد بشه فقط یه مشکل هست اونم اینه که از کجا بفهمه انجام دادن یا نه 🙁
    یه مورد دیگه به ذهنم رسید اینه که مربی کارآموزی دانشجوها ، عمل ها و بیمار ها رو چک کنه و بر اساس اون به دانشجو ها ماموریت بده مثلا توی عملی که بودی برای دوخت پوست از نخی استفاده کرد . اینجوری حواس دانشجو بیشتر هست سر عمل و بعد هر کسی که تعداد ماموریت بیشتری انجام داده بود پاداش بده
    داشتم فکر میکردم که مافیا رو هم تو این مورد به کار برد مثلا
    یه مورد دیگه این که استادمون به ما گفته بودن وقتی وارد محیط اتاق عمل میشید ایرادات رو پیدا کنید میشه این رو حالت ماموریتی انجام داد و بگیم ماموریت دانشجوها اینه که ایراداتی (منطقی) ک توی اتاق عمل یا CSR رخ میده رو پیدا کنن و براشون راه حل منطقی و کاربردی پیدا کنن و آخر ترم هر کی تونسته باشه راه حل های بهتری پیدا کنه یا اگه کسی راه حل خوبی نداشت کسی که مشکلات منطقی تری پیدا کرده بود یه نمره بهش اضافه کنه اینجوری دانشجو میره دنبال این که راه و روش درست هر کاری رو یاد بگیره و متوجه اشتباهات رایج در اتاق عمل میشه و میتونه به بهبود شرایط محیط کار آینده خودش کمک هم بکنه
    (ببخشید زیاد حرف زدم )

    1. همیشه زیاد حرف بزن:)
      اره این چیزی که گفتی یک مشکل هست اینکه چطوری قضیه رو چک کنیم که برای این قضیه یسری راهکار وجود داره البته نمیشه گفت راهکارای بی نقصی هستن ولی صرفا خواستم بگم یچیزایی هست.

  10. جواب 1 روز 12 وبینار گیمیفیکیشن:
    به نظرم کسایی که اختلالات اضطرابی و افسردگی دارن حتماً باید این ویدیو رو ببینن تا دیدشون نسبت به زندگی تغییر کنه و امید به زندگیشون بیشتر بشه.
    بزرگترین حسرت ایرانی ها احتمالاً اینه که نتونستن به اون شکلی که آرزوشو داشتن زندگی کنن و همیشه راهی رو توی زندگیشون رفتن که دیگران (خانواده، فامیل، دوستان و …) بهشون تحمیل کردن.
    جواب 2 روز 12:
    به نظرم این ایده مأموریت میتونه برای کادر درمان خیلی مفید باشه چون با توجه به فشار کاری و ساعات طولانی کشیک ها عمدتاً دچار فرسودگی شغلی میشن. وجود یه بازی مأموریتی که بتونه افراد رو دور هم جمع کنه و برای یه مدت کوتاه استرس کار رو از روی دوششون برداره میتونه تغییر زیادی توی کیفیت زندگی و کارشون ایجاد کنه. مثلاً میشه به یکی مأموریت داد که آخرین جمله ای که بیمارش بهش گفته رو به همکارش بگه یا اسم بیمارایی که امروز دیده بوده رو بگه یا ازش بخواد که 10 تا بشین پاشو انجام بده.

    1. این قضیه ای که میگی خیلی جالبه
      هرکسی باید یک راهی هرچند ساده بنظرم داشته باشه تا جلوی این قضیه فرسوودگی رو بگیره
      باید سعی کنی به یه بهانه ای سر چیزای کوچیک ذوق کنی!
      من توی حرف همه دنبال یک کلمه برای پانتومیمم و وقتی که یچیز جالبی میشنوم واقعا ذئوق میکنم!
      مهم نیست بنظر بقیه احمقانه باشه مهم اینه که خودم ذوق کنم.

  11. وبینار گیمیفیکیشن در آموزش پزشکی

    روز 12 جواب سوال 1:
    همه.

  12. و بینار کرمان
    روز12جواب 1:
    ادمهایی که خیل زیادی زندگی رو جدی گرفتند!لازمه این ویدئو رو ببینن!
    تو ایران بیشترین حسرت اینه که آدما به خاطر دیگران و ارزش های اونا زندگی می کنند نه به خاطر اون چیزی که خودشون می خوان

      1. با احترام به نظر شما ولی من کاملا موافقم.اگر ایجنسی قابل تحمیل شدنه پس چرا یکی مثل فرانکل تو زندان با اون شرایط میشه فرانکل؟؟یا چرا تو کشورهای پیشرفته و همه چیز عالی خیلی از آدم ها حس می کنند همه چیز بهشون تحمیل شده…
        ایجنسی داشتن یا نداشتن کاملا به درون هرکس بر می گرده نه محیط بیرون و هر کس محیط رو مقصر میدونه می خواد مسئولیت رو از روی خودش برداره و همانا که این آسان ترین کار هست!

  13. روز11جواب 2:
    من دوست دارم از این بازی برای تشویق کردن آدما به انجام کارهای نیکوکارانه استفاده کنم

  14. جواب سوال ۱:
    من جواب همه رو خوندم، و با همه موافقم ولی به نظر من چیزی که برای خودم پیش اومده یه موقعایی وقتی میبینی تو مسیری که افتادی توش و یه عمر قراره درگیرش باشی هیچ علاقه ای نداری بهش و نه راه پس داری نه راه پیش، کلی داری زحمت میکشی ولی فکر میکنی همش بیهودست همچین کارایی میتونه یه روح دوباره بهت ببخشه و ازون پسیو بودن دربیارتت

  15. روز 12 سوال 1:
    برای افرادی که آسیب هایی دیدن که مدت طولانی درگیرش هستن.
    هیچ ایده‌ای ندارم چه حسرتی ایرانی ها می‌تونن داشته باشن.
    روز 12 سوال 2:
    تو همین ماموریت های مخفی یه کارت ماموریت باشه که ماموریت همه توش نوشته شده باشه و ماموریت کسی که این کارت رو داره خراب کردن ماموریت بقیه باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب