طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

15 ایده بازی نمایشگاهی برای نمایشگاه ایران ژئو

تصویر پیش فرض کاور بلاگ
تصویر پیش فرض کاور بلاگ

هدف استفاده از بازی نمایشگاهی در نمایشگاه ایران ژئو، افزایش پاخور و جذابیت غرفه شماست. در این مقاله به بررسی 15 ایده‌ی بازی نمایشگاهی در 4 دسته‌ی متفاوت می‌پردازیم. تیم آقای گیمیفیکیشن در اجرای این ایده‌ها کنار شماست.

1-بازی‌های فیزیکی

بازی‌های فیزیکی برای نمایشگاه ایران ژئو بسیار جذاب خواهند بود! سعی نکنید در اینجا بازی‌هایی بسازید که نیاز به تفکر خاصی داشته باشد! بازی فیزیکی در نمایشگاه باید تلاش کند تا مخاطب را به جنب و جوش در بیاورد! برای مثال به این اجرا که در نمایشگاه صنعت ساختمان انجام شد، دقت کنید.

ایده‌ی اول مسیر موانع نقشه‌برداری

یک مسیر کوتاه اما پر از موانع مرتبط با نقشه‌برداری طراحی می‌شود. بازیکنان باید با عبور از موانعی مثل ماکت‌های تپه، تونل باریک برای شبیه‌سازی فضاهای کوهستانی یا شهری، و پل‌های باریک، سعی کنند در کوتاه‌ترین زمان به خط پایان برسند. استفاده از یک اپراتور که به بازی هیجان بدهد بسیار مهم است!

مسیر موانع نقشه‌برداری
مسیر موانع نقشه‌برداری

ایده‌ی دوم تونل باد و طوفان

اینجا فضایی طراحی می‌شود که با یک فن صنعتی بزرگ، جریان بادی شدید (شبیه‌سازی طوفان) را ایجاد کند. بازیکنان باید تلاش کنند تا در برابر بادهای شدید حرکت کنند و «پروپ»‌هایی (مانند پرچم‌های نمادین اطلاعات جغرافیایی یا فایل‌های نقشه کاغذی بزرگ) را که در طول مسیر تعبیه شده‌اند، جمع‌آوری کنند.

تونل باد و طوفان
تونل باد و طوفان

ایده‌ی سوم نبرد حفاری نمادین

دو یا چند شرکت‌کننده هم‌زمان وارد بخشی شبیه گودال کوچک می‌شوند که درون آن مکعب‌های فوم یا بسته‌های سبُک قرار دارد. برخی از این مکعب‌ها ارزش «اکتشافی» مثبت دارند (نمایانگر مواد معدنی یا لایه‌های زمین‌شناسی پرارزش)، برخی دیگر فاقد ارزش یا حتی منفی هستند (مثلاً ضایعات یا لایه‌های آلودهٔ خاک).

بازیکنان باید در زمانی کوتاه (مثلاً ۶۰ ثانیه) با ابزارهای فوم یا پلاستیکی، تلاش کنند مکعب‌های ارزشمند را در سبد خود بیندازند و مکعب‌های منفی را به بیرون پرتاب کنند. بازدیدکنندگان تماشا می‌کنند که چه کسی در مدت‌زمان محدود، بالاترین امتیاز را به دست می‌آورد.

نبرد حفاری نمادین
نبرد حفاری نمادین

۲- بازی‌های دیجیتال دانشی در نمایشگاه ایران ژئو

در این سبک بازی یک استند دیجیتال در غرفه‌ی شما قرار می‌گیرد و خوبی این سبک این است که بازی شما در کانال‌های ارتباطی متفاوتی قرار می‌گیرد. برای مثال در اینستاگرام و سایت و تلگرام شما هم بازی اجرا می‌شود. خوبی دیگر بازی دیجیتال دانشی این است که به سادگی دونفره می‌شود. مثلا اجرای زیر در نمایشگاه نفت و گاز را ببینید.

ایده‌ی چهارم محافظت از سرور GIS

در ابتدای این بازی، یک گفتگوی کوتاه بین «مهندس سامان» و «کارشناس ترانه» پخش می‌شود که دربارهٔ اهمیت داده‌های جغرافیایی دقیق صحبت می‌کنند. سپس، صفحه‌ای نمایش داده می‌شود که در بالای آن آیکون‌هایی شبیه «لایه‌های مکانی صحیح» و «لایه‌های مکانی نادرست» به‌صورت متناوب سقوط می‌کنند.

  • داستان بازی: هدف، جلوگیری از ورود داده‌های مخرب به سرور GIS است تا نقشه‌ها و اطلاعات مکانی در نمایشگاه ایران ژئو معتبر باقی بمانند.
  • خط پایان: تصویر یا انیمیشن یک سرور مرکزی یا مرکز داده جغرافیایی که در حال پردازش اطلاعات است.
  • عمل شلیک: کلیک کاربر مانند شلیک یک پرتو لیزر یا پالس الکترومغناطیس برای حذف داده‌های بد.
  • جایگزین آیتم‌ها (Placeholder): آیکون لایه‌های اطلاعاتی. لایه‌های صحیح می‌توانند با رنگ سبز یا آبی نمایش داده شوند و موارد اشتباه قرمز یا خاکستری باشند.
  • شرایط باخت: اگر حتی یک آیتم اشتباه وارد سرور شود یا اگر بازیکن به اشتباه آیتم صحیحی را حذف کند، بازی پایان می‌یابد.

این بازی به‌طور معناداری آموزش می‌دهد که تمیز‌دادن داده‌های معتبر از داده‌های غلط در علوم نقشه‌برداری و GIS چقدر اهمیت دارد.

محافظت از سرور GIS
محافظت از سرور GIS

3-بازی‌های دیجیتال مهارتی

این سبک بازی عالی است و به نظر من برای عموم شرکت‌ها بهترین سبک بازی است! معمولا مساله رکورد زدن در این سبک بازی بسیار مهم می‌شود. داشتن یک جدول برندگان خیلی مهم است! کاربر همچنین باید پیشرفت خود را ببیند.

ایده‌ی پنجم  Flappy Bird

  • آمار و ارقام: Flappy Bird یکی از بازی‌های فوق‌العاده محبوب موبایل بود که میلیون‌ها بار دانلود شد و در اوج محبوبیتش روزانه هزاران دلار درآمد تبلیغاتی کسب می‌کرد.
  • روند بازی: بازیکن با ضربه‌زدن مداوم به صفحه، پرنده را در مسیری پر از موانع (لوله‌های سبز) هدایت می‌کند.
  • دلیل تناسب با شرکت: این بازی بسیار ساده اما اعتیادآور است و می‌توان فضاسازی آن را با تم «ایران ژئو» ترکیب کرد. مثلاً پرنده را به شکل یک پهپاد کوچک نقشه‌برداری درآورد که از بین موانع توپوگرافی (لوله‌هایی شبیه کوه یا صخره) عبور می‌کند.

ایده‌ی ششم Fruit Ninja

  • آمار و ارقام: Fruit Ninja بیش از یک میلیارد بار دانلود داشته و جزو معروف‌ترین بازی‌های موبایلی است.
  • روند بازی: میوه‌ها (در نسخهٔ اصلی) در صفحه به هوا پرتاب می‌شوند و بازیکن باید با حرکت انگشت (شبیه شمشیر) آن‌ها را قطعه‌قطعه کند.
  • دلیل تناسب با شرکت: با اندکی سفارشی‌سازی، می‌توان به‌جای میوه‌ها، اشکال سه‌بعدی از تجهیزات یا داده‌های فضایی را نمایش داد که با برش‌زدن، حالت «تحلیل و پردازش» داده القا شود. این بازی سرعت عمل و دقت را می‌سنجد و می‌تواند تمی از «برش لایه‌های نقشه» یا «آنالیز سریع داده‌های هواشناسی» داشته باشد.

ایده‌ی هفتم Angry Birds

  • آمار و ارقام: Angry Birds با بیش از ۵ میلیارد بار دانلود در مجموعه نسخه‌هایش، یکی از موفق‌ترین فرنچایزهای بازی‌های موبایل است.
  • روند بازی: بازیکن باید با پرتاب پرندگان به سمت سازه‌های دشمن (خوک‌ها در نسخه‌ی اصلی) آن‌ها را تخریب کند.
  • دلیل تناسب با شرکت: در تم ایران ژئو می‌توان شخصیت‌های پرنده را به شکل هواپیماهای کوچک نقشه‌برداری یا ماهواره طراحی کرد. سازه‌های دشمن می‌توانند سازه‌های اشتباه یا داده‌های خراب باشند که در یک محیط جغرافیایی تخیلی چیده شده‌اند. مسابقات سریع و زمانی (حداکثر ۲ دقیقه) برای هر نفر کاملاً امکان‌پذیر است.

ایده‌ی هشتم عبور از کمربند سبز

یک جاده‌ی دیجیتال با انیمیشن زیبا از فضاهای سبز و پارک‌های شهری نشان داده می‌شود. بازیکن باید یک وسیله‌ی نقلیه (مثلاً یک ماشین سنجش آلودگی) را با لمس یا فلش‌های کیبورد در مسیری پر از پیچ‌وخم هدایت کند، در حالی که باید زباله‌ها یا موانع گرافیکی را جمع یا رد کند.

عبور از کمربند سبز
عبور از کمربند سبز در نمایشگاه ایران ژئو

ایده‌ی نهم چیدمان تصاویر ماهواره‌ای در نمایشگاه ایران ژئو

قطعات (تکه‌های) تصویری از یک نمای ماهواره‌ای معروف (مثلاً تصویری از کوه دماوند یا یک منطقهٔ مهم شهری) به‌سرعت در صفحه پخش می‌شوند. بازیکن باید با کشیدن این قطعات در کمترین زمان آن‌ها را به شکل اصلی بچیند. این ایده، سرعت عمل و مهارت ذهنی را می‌طلبد.

چیدمان تصاویر ماهواره‌ای
چیدمان تصاویر ماهواره‌ای

ایده‌ی دهم کنترل پهپاد مجازی

در این بازی، بازیکن با استفاده از لمس صفحه یا ماوس، یک پهپاد کوچک را هدایت می‌کند. هدف، عبور از حلقه‌هایی است که در فضا قرار گرفته‌اند. هر حلقه یک چالش کوچک دارد (مثلاً باد مجازی یا مانع ابری). مدت زمان بازی را می‌توان به ۹۰ ثانیه محدود کرد تا تمرکز بر دقت و سرعت عمل باشد.

کنترل پهپاد مجازی
کنترل پهپاد مجازی

ایده‌ی یازدهم سامانه لرزه‌نگار

یک لرزه‌نگار ساده روی صفحه نمایش داده می‌شود و امواج لرزه‌ای (انیمیشن خطوط بالا و پایین رونده) به‌سرعت حرکت می‌کنند. بازیکن باید با فشردن دکمه یا لمس صفحه در لحظه‌های صحیح، آن امواج را «تثبیت» کند تا دامنه‌ی نوسان مخرب کاهش یابد.

سامانه لرزه‌نگار
سامانه لرزه‌نگار

ایده‌ی دوازدهم قطره‌های باران سنجشی

صفحه‌ای با گرافیک ابر و بارش باران نمایش داده می‌شود. قطره‌های باران در رنگ‌ها و اندازه‌های متفاوتی سقوط می‌کنند. بازیکن باید فقط قطره‌هایی را که «حاوی داده‌های قابل اعتماد هواشناسی» هستند، لمس کند و بقیه را رد کند. این کار شبیه به آزمایش دقت در تشخیص داده‌های صحیح جوی است.

قطره‌های باران سنجشی
قطره‌های باران سنجشی

۴- بازی‌های دیجیتال شانسی در نمایشگاه ایران ژئو

وقتی مخاطب شما مردم عادی هستند و محصول شما را می‌شناسند، استفاده از این سبک بازی جذاب است. اگر محصول شما ناشناخته است، سمت این نوع بازی نروید! برای مثال بازی زیر را  که در نمایشگاه کار اجرا کردیم، در نظر بگیرید.

ایده‌ی سیزدهم گردونه شانس ژئوماتیک

  • توضیح: یک گردونه شانس دیجیتال روی نمایشگر بزرگ نشان داده می‌شود که طراحی آن با المان‌های نقشه‌برداری و توپوگرافی همراه است (مثلاً رگه‌های توپوگرافی روی سطح چرخ، رنگ‌های زمین، کوه، دشت).
  • نحوه‌ی سفارشی‌سازی: به‌جای برچسب‌های معمولی، می‌توان از بخش‌های طراحی‌شده با نمادهای GPS، ماهواره، ترازهای ارتفاعی و … استفاده کرد تا وقتی چرخ می‌چرخد، حس یک سفر مجازی در لایه‌های مختلف زمین یا فضا را القا کند.
  • شیوه‌ی اجرای بازی: بازیکن دکمهٔ «چرخش» را لمس می‌کند؛ چرخ به حرکت درمی‌آید و پس از چند ثانیه روی یکی از بخش‌ها متوقف می‌شود و نتیجه را اعلام می‌کند.
گردونه شانس ژئوماتیک
گردونه شانس ژئوماتیک

ایده‌ی چهاردهم جک‌پات اکتشافی

  • توضیح: دستگاه جک‌پات به‌صورت دیجیتال روی یک مانیتور قرار دارد و سطل‌های مجازی با نمادهای کانی‌های مختلف (مثلاً آهن، مس، طلا) می‌چرخند.
  • نحوه‌ی سفارشی‌سازی: پس‌زمینه و طراحی ظاهری به شکل معدن یا لایه‌های زمین نمایش داده می‌شود. صدای مخصوصی هنگام توقف هر سطل پخش می‌شود که به معادن زیرزمینی اشاره می‌کند.
  • شیوه‌ی اجرای بازی: شرکت‌کننده دکمه‌ی شروع را می‌زند، سه سطل یا چرخ می‌چرخند و در صورت یکسان‌شدن نمادها (مثلاً سه ماهواره یا سه سنگ معدنی)، جایزه‌ای مجازی یا حقیقی برده می‌شود.
جک‌پات اکتشافی
جک‌پات اکتشافی

ایده‌ی پانزدهم پلینکوی نقشه‌ای

  • توضیح: در نسخه‌ی دیجیتال، صفحه‌ای شبیه به تخته پلینکو دیده می‌شود که گوی‌های کوچک از بالا رها می‌شوند و بعد از برخورد با میخ‌های متعدد، در یکی از خانه‌های پایین قرار می‌گیرند.
  • نحوه‌ی سفارشی‌سازی: میخ‌های مجازی را می‌توان به شکل خانه‌های شبکه‌بندی نقشه طراحی کرد. یا فضا را مانند یک برش عرضی زمین با لایه‌های مختلف نشان داد که گوی (نماد داده) از لایه‌های مختلف عبور می‌کند.
  • شیوه‌ی اجرای بازی: بازیکن دکمه‌ای را می‌زند تا یک یا چند گوی در نقاط مختلف صفحه رها شوند. هر خانهٔ پایینی بیانگر یک بخش از داده‌های جغرافیایی است و ممکن است امتیازات مختلف یا شانس برنده‌شدن جایزه را نشان دهد.
پلینکوی نقشه‌ای
پلینکوی نقشه‌ای

نتیجه‌گیری

طراحی بازی نمایشگاهی باعث شلوغ شدن غرفه‌ی شما می‌شود و شما می‌توانید خیلی بهتر دستاوردهای خود را به مردم نشان دهید در نمایشگاه ایران ژئو اگر شما از ابزارهای جدید بازاریابی مثل گیمیفیکیشن استفاده نکنید از رقبا عقب خواهید ماند

پیشنهاد می‌کنیم حتما فرم صفحه‌ی طراحی بازی نمایشگاهی ما را پر کنید تا از یک ساعت مشاوره‌ی رایگان استفاده کنید با این کار، ما امکانات خود را در این زمینه به شما نشان دهیم. همچنین در همان صفحه شما می‌توانید آخرین بازی‌های ما را ببیند.

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب