در دنیای دیجیتال امروز، جایی که مصرفکنندگان با پیامهای بازاریابی بمباران میشوند، برندها باید راههای خلاقانهای برای متمایز شدن پیدا کنند. در این مقاله، با روشی جدید در دنیای بازاریابی و برندینگ، به نام بازی برند و کمپین بازی محور آشنا خواهیم شد.
این رویکرد پویا، از قدرت جذاب بازیها برای برقراری ارتباط عمیقتر با مخاطبان استفاده میکند. در این مقاله، دنیای بازیهای برند را بررسی میکنیم و به مزیت آنها نسبت به سایر روشها، فرمتهای مختلف و نکات کلیدی برای ایجاد کمپین بازی محور میپردازیم.
بازی برند چیست؟
بازی برند، که با نامهای دیگری مثل برند گیم، بازی برندسازیشده و بازی برنددار یا گاهی ادورگیم نیز شناخته میشود، تجربه بصری و دیجیتالی است که به شکل تعاملی و مخصوص یک برند طراحی میشود و هدف آن پروموت کردن برند، محصولات و خدمات آن است.
این بازیها اغلب به منظور انعکاس هویت و پیام برند ساخته میشوند و راهی جذاب برای تعامل مصرفکنندگان با برند فراهم میکنند. با جایگذاری محصولات، المانها و پیام یک برند در داخل یک بازی، شرکتها میتوانند به روشی به یاد ماندنی و لذتبخش به مخاطبان دسترسی پیدا کرده و آنها را به مشتریان وفادار خود تبدیل کنند.
کمپین بازی محور چیست؟
حتما شما هم تا به حال انواع کمپینها را دیدهاید. این کمپینها یک تاریخ شروع و یک تاریخ پایان دارند. وقتی در این کمپین از یک بازی استفاده میکنیم، به آن کمپین بازی محور میگوییم. مثلا در عکس بالا یک بازی برای برند دلسی ساختیم که به مدت یک هفته اجرا شد.
حال این بازی میتواند یک کندی کراش ساده باشد یا میتواند به رویدادهایی مثل فوتبال یا والیبال که در کشورمان محبوب هستند مربوط باشد. در مطلب کمپین فوتبال محور راجع به این موارد توضیحات بیشتری دادهایم.
ترکیب بازی برند و کمپین بازی محور
غالب شرکتها استفادهی درستی از کمپین بازی محور نمیکنند. مثلا شما صرفا در یک کمپین یک گردونه شانس را میچرخانید و یک کد تخفیف میگیرید. حال چه میشد اگر بجای استفاده از گردونه شانس از یک بازی مثل دلسی استفاده میشد و کاربر حس میکرد لایق این کد تخفیف است!
در ترکیب بازی برند و کمپین بازی محور ما به دنبال دادن حس دستاورد به کاربر هستیم! پس همانطور که در مطلب تعیین جایزه برای بازی نمایشگاهی و کمپین بازی محور توضیح دادیم باید به موارد خاصی دقت کنیم. در اینجا ما کاربران را در یک بازهی زمانی مشخص با برند درگیر میکنیم.
چرا کمپین بازی محور همگام با بازی برند خوب است؟
افزایش آگاهی از برند
یک بازی جذاب توجه مخاطبین شما را جلب میکنند و آنها را تشویق به بازگشت دوباره به بازی برند شما میکند تا مدت بیشتری با برند شما در تعامل باشند. این ویژگی در نهایت باعث تقویت شناخت و به خاطر آورده شدن برند شما در ذهن مخاطب میشود. ما در تیم آقای گیمیفیکیشن بیش از ۴۰۰ بازی متفاوت برای این کار داریم!
تقویت تصویر برند شما در ذهن مشتریان
بازیهای مخصوص برندتان به شما این امکان را میدهند تا برند خود را به روشی سرگرمکننده و تعاملی به نمایش بگذارید. یک بازی خوشساخت میتواند برند شما را خلاق، سرگرمکننده و نزدیک به مخاطب نشان دهد.
افزایش تعامل با مشتریان و مشارکت آنها
بازی برند برای تعامل مستقیم شما با مخاطبان هدفتان است. داستان و روایت بازی شما، مخاطب را در خود غرق میکند و در نهایت منجر به رقم خوردن تجربهای به یاد ماندنیتر از برند شما در ذهن مخاطب میشود. برای مثال در بازیهای نمایشگاهی، ما با افزایش پاخور مواجه میشویم.
بهبود فرآیند جذب اطلاعات مشتری (Lead generation)
بازیها یکی از ابزارهای قدرتمند و استراتژیک در گرفتن اطلاعات کاربران هستند. جوایز یا محتوای خاصی را در ازای ثبت ایمیل یا شمارهی همراه و همچنین دنبال کردن حسابهای شبکههای اجتماعی، برای کاربران در نظر بگیرید.
ایجاد وفاداری به برند
یک بازی اختصاصی موفق باعث ایجاد احساسات مثبت نسبت به برند شده و کاربر را به تعامل بیشتر با بازی و برند تشویق میکند. این مسئله در نهایت منجر به وفاداری بیشتر مشتریان و تبدیل آنها به طرفداران برند شما (Fans) میشود.
وایرال شدن
یک بازی برند خوب پتانسیل زیادی برای پخش ویروسی یا به اصطلاح وایرال شدن دارد. وقتی کاربران از یک بازی لذت میبرند، آن را با دوستان و خانواده خود به اشتراک میگذراند و این یعنی این بازیها به سرعت تعداد مخاطبان شما را افزایش میدهد.
کدام سبک بازیهای مناسب کمپین بازی محور شرکت ماست.
زیبایی بازیهای برند در تنوع آنهاست. ما در تیم آقای گیمیفیکیشن یک ساعت مشاوره رایگان برای این موضوع به شما هدیه میدهیم. برخی از سبکهای محبوب برای یک کمپین تبلیغاتی بازیمحور:
بازیهای سبک آرکید (Arcade)
این بازیهای آشنا و سریع، با مکانیکهای سادهای که بارها و بارها قابل بازی کردن هستند، برای کمپینهای آگاهی از برند عالی هستند. مانند نسخههای سفارشی از Flappy Bird یا Candy Crush. برای نمونه، بازی برند دلسی نیز در این سبک بود.
بازیهای فکری یا Puzzle game ها
با بازیهای فکری میتوانید مخاطبان خود را با معماهای جذاب که حاوی پیام برند شما هستند، به چالش بکشید. بازیهای تطبیقی (Matching Game) ، جدولها (Crosswords) یا پیدا کردن اشیاء پنهان یا تفاوت دو عکس میتوانند بازیهای مناسبی برای سفارشی و برندسازی شدن در این دسته باشند.
بازیهای ماجراجویی (Adventure game – Advergames)
با این سبک، مشتریانتان را با استفاده از یک بازی مبتنی بر یک روایت و داستان تعاملی و اختصاصی برای برند خودتان غرق کنید. این سبک بازیها به نفوذ عمیقتر برند در ذهن مخاطب و ایجاد ارتباط عاطفی با آنها کمک میکند. پلتفرم گیمیفیکیشن ما اولین و تنها انجین گیمیفیکیشن در ایران برای انجام این کار است.
بازیهای آموزشی
با بازیهایی که مهارتها یا اطلاعات ارزشمندی درباره برند شما به مخاطب ارائه میدهند، آموزش و سرگرمی را با هم ترکیب کنید. کوئیزها، بازیهای trivia یا شبیهسازیها در این دسته قرار دارند.
بازیهای اجتماعی
با گنجاندن عناصری مانند تابلوهای امتیاز (لیدربورد)، چالشهای گروهی یا گیمپلی مشارکتی در یک بازی میتوانید تعامل اجتماعی و به اشتراک گذاشته شدن بازی و کمپین خودتان در شبکهها اجتماعی را به حداکثر برسانید. این نوع عناصر در بازیهای اجتماعی به بازدهی بیشتر کمپینهای تبلیغاتی شما منجر خواهد شد.
فراتر از بازی: ساختن یک کمپین بازی محور موفق و تاثیرگذار
ایجاد یک بازی برند تنها قدم اول است. برای به حداکثر رساندن اثر یک برند گیم، باید به یک سری از نکات توجه داشته باشید:
تناسب با هویت برند
طراحی، مکانیک و روایت بازی باید با شعار و ارزشهای برند شما ادغام شود.
طراحی بازی برند برای مشتریان اصلی هدف
سبک و داستان بازی برند شما باید با علایق و ویژگیهای جمعیتشناختی مشتریان هدف شما هماهنگ باشد.
جوایز و پیشنهادات وسوسه انگیز برای ایجاد انگیزه:
- جوایز روزانه یا هفتگی برای ایجاد مشارکت مداوم مشتریان در کمپین بازی برند شما.
- جوایز تصادفی برای ایجاد انگیزه مشارکت در مشتریان جدید.
اهمیت تجربه کاربری
اطمینان حاصل کنید که بازی بصری برند شما، بدون اشکال و لذت بخش است. یک تجربه بد میتواند brand perception یا درک و تجربه مخاطب از برند شما را خراب کند.
همچنین تمرکز بر اهدای جایزه مختص به نفرات برنده میتواند منجر به دلسرد شدن دیگر مشتریان شود. در کنار اهدای جوایز به نفرات برتر، شما باید از استراتژیهای خاصی استفاده کنید تا مشتریان شما بیشتر از رقابت بر سر جوایز معدود، تجربهای مثبت، لذت بخش و به یاد ماندنی بهدست بیاورند.
تعادل چالش و سرگرمی
در کنار ایجاد یک تجربه مثبت و جذاب برای مشتری، بازی برند شما باید به میزان کافی چالش برانگیز نیز باشد. پیدا کردن یک حداقل امتیاز مناسب برای راه پیدا کردن مشتریان شما به لیدربورد یا جدول امتیازات و ایجاد تعادل بین هیجان و پاداش، در موفقیت کمپین بازیمحور شما نقش کلیدی دارد.
پیگیری و تحلیل نتایج مرتبط با کمپین تبلیغاتی بازی برند شما
معیارهای کلیدی مانند میزان تعامل، زمان صرف شده برای بازی و نرخ تبدیل را زیر نظر داشته باشید. از این دادهها برای بهبود بازی و کمپینهای آینده خود استفاده کنید. برای مثال تیم ما بعد از هر اجرای کمپین به پیگیری و تحلیل نتایح مرتبط میپردازد.
تبلیغ موثر
برای تبلیغ بازی و کمپین برندتان تنها به خود بازی تکیه نکنید. با استفاده از کانالهای پروموشن در رسانههای اجتماعی، اینفلوئنسرها و … هیجان ایجاد کنید.
بازاریابی از طریق ایمیل:
اگر شما یک لیست ایمیل (mailing list) از مشتریان خود دارید، میتوانید کمپین بازی برندتان را از این طریق به مشتریانی که یک بار با ثبت ایمیل خود، علاقه و وفاداری خودشان را به برند شما نشان دادهاند، اطلاع رسانی کنید. با دعوت این مشتریان به کمپین بازی برندتان، میتوانید با ایجاد فرصت بردن جایزه برای آنها، وفاداری آنها را جبران کنید.
همچنین برای حفظ مشارکت، میتوانید به مشتریانی که امتیازشان را در لیدربورد بازی ثبت کردهاند، با توجه به میزان مشارکتشان، ایمیلهای یادآوری جهت شرکت در بازی، برای رقابت برای جوایز پیش رو ارسال کنید.
قدرت شبکه های اجتماعی:
- بازی را در پلتفرم های اجتماعی تبلیغ کنید.
- برای مخاطبینی که کمپین را به اشتراک میگذارند، مشوقهایی در نظر بگیرید.
- برای گرفتن نتیجه مناسب از کمپین بازی برندتان باید مداومت داشته باشید. برای تولید محتوا در شبکههای اجتماعی برنامهریزی کرده و به طور مستمر به کمپینهای بازی خود در این محتواها اشاره کنید.
از وبسایت و فروشگاهتان استفاده کنید:
با ایجاد لینکهای مستقیم به کمپین بازی و پروموت کردن کمپین در بخشهای مناسب و پر بازدید سایتتان، خریداران و مشتریانتان را به بازیکنان کمپین خود تبدیل کرده و ارتباط آنها با برندتان را تقویت کنید.
تبلیغات پولی را بررسی کنید:
برای رسیدن به مخاطبان گستردهتر، تبلیغات پولی را در شبکههای نمایشی یا رسانه های اجتماعی در نظر بگیرید.
کانالهای تبلیغاتی متفاوتی را به کار بگیرید:
- برای تبلیغ یک کمپین بازیمحور که معمولا طولانیتر و بزرگتر از یک کمپین ساده است، استفاده از کانالهای تبلیغاتی مختلف را در نظر بگیرید.
- تلویزیون، رادیو، اینفلوئنسرها و سفیران برند، چاپ بروشور و بنرهای تبلیغاتی در سطح شهر و … انواع کانالهای تبلیغاتیاند که نسبت به بودجه و ابعاد کمپین شما قابلیت به کار گرفته شدن دارند.
کانالهای پروموشن B2B:
- اگر بعد از اجرای کمپین بازی محور به طراحی بازی نمایشگاهی رو بیاورید، از نظر ما بهترین حالت است.
- در انتهای ایمیلهای سازمانی خود، لینک ورود به لندینگ پیج بازی را قرار دهید.
- از بازاریابی دهان به دهان غافل نشوید. در هر ارائه یا جلسه کاری از کمپین خود صحبت کنید و یا یک اسلاید در ارایههایتان، برای معرفی کمپین یا بازی برند خود، قرار دهید.
با استفاده از این نکات در کنار هم، می توانید مشارکت در کمپینهایتان را به بالاترین میزان ممکن برسانید، مشتریان جدید پیدا کنید و مشتریان قبلی خود را وفادارتر کنید.
نمونههای موفق بازیهای برند محور در کسبوکارها
برندهای زیادی در دنیا از قدرت بازیهای برند برای رسیدن به نتایج قابل توجه استفاده کردهاند.
Dreamhouse Adventures – باربی Barbie
بازی تعاملی «ماجراهای خانه رویایی» (Dreamhouse Adventures) باربی، به بازیکنان اجازه میدهد تا به صورت مجازی درون خانه رویایی باربی زندگی کنند، آن را تزئین کنند و حتی بازیهای مختلفی، درون خود بازی اصلی انجام دهند. این بازی جذاب، نه تنها کودکان را سرگرم میکند، بلکه به نوعی خط تولید محصولات برند را نیز برای مخاطبان ترسیم میکند.
Crabs & Penguins – کوکاکولا Coca Cola
“خرچنگها و پنگوئنها” (Crabs & Penguins)، یک بازی برند در فرمت بازی ماجراجویی است که توسط کوکاکولا برای موبایل ارائه شدهاست. این بازی، داستان یک خرچنگ را روایت میکند که به یک سفر حماسی برای تحویل یک بطری کوکاکولا میرود. این بازی ارزشهای برند کوکاکولا، یعنی شادی و ماجراجویی را منعکس میکند. این بازی با موفقیت کاربران را درگیر کرد و به ترویج وفاداری و آگاهی از برند کوکاکولا پرداخت.
The Scarecrow – چیپوتلی Chipotle
بازی برند مترسک (The Scarecrow) چیپوتل مثال دیگری از یک بازی برند موفق است. این بازی به موضوع پایداری غذا میپردازد و تعهد چیپوتل به مواد تازه را برجسته میکند. این بازی همراه با یک فیلم کوتاه جذاب بود که تأثیر آن را بیشتر کرد. این کمپین به طور گسترده مورد تحسین قرار گرفت و تصویر برند چیپوتل را در ذهن مخاطبین تقویت کرد.
Red Bull Air Race – ردبول Red Bull
رد بول که به خاطر ارتباط با ورزشهای هیجانانگیز شناخته میشود، بازی «Red Bull Air Race» را راهاندازی کرد، که با توجه به هیجان بالایش، کاملاً با هویت برند ردبول همخوانی دارد. این بازی نه تنها کاربران را سرگرم کرد، بلکه موقعیت رد بول را به عنوان برندی که انرژی و هیجان را تجسم میکند، تقویت کرد.
جمعبندی
با درک قدرت بازی برند و اجرای استراتژیهای ذکر شده در بالا، میتوانید تجربیات جذابی خلق کنید که نه تنها مخاطبان شما را سرگرم میکند، بلکه برند شما را به سمت موفقیت سوق میدهد. به یاد داشته باشید، کلید موفقیت در ایجاد یک موقعیت برد-برد است: یک بازی سرگرمکننده و جذاب برای کاربران و یک ابزار بازاریابی و برندینگ قدرتمند برای برند شما.
در این بین موارد زیادی مطرح است! باید حواستان به مسائلی مثل تقلب در بازی و تعیین جایزه برای بازی باشد. به همین دلیل تیم آقای گیمیفیکیشن به شما پیشنهاد میکند از یک ساعت مشاورهی رایگان در این زمینه استفاده کنید.