طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزمایش پولیوی چیست و چرا برای گیمیفیکیشن مهم است؟

آزمایش پولیوی چیست و چرا برای گیمیفیکیشن مهم است؟
آزمایش پولیوی چیست و چرا برای گیمیفیکیشن مهم است؟

آزمایش پولیوی یک آزمایش بسیار مهم در صنعت تغذیه است که اطلاعات جالبی راجع به تاثیر رژیم داشتن و عوامل ذهنی برای کنترل رژیم و حفظ عادت(که از مهم ترین کارکردهای گیمیفیکیشن است) ارائه می‌دهد. دکتر ژنت پولیوی به همراه پیتر هرمان در یک مقاله تاریخی به توضیحات این آزمایش پرداختند این آزمایش تحت عنوان آزمایش پولیوی شناخته می‌شود.(اگر هنوز نمی‌دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)

موضوع مطالعه آزمایش پولیوی

این مطالعه به این موضوع رسیدگی می کند که رفتار انسان هایی که  رژیم دارند و آن‌هایی که رژیم ندارند به چه صورتی تغییر می‌کند. در عمل هر گروه به 3 قسمت تقسیم شدند:

۱. کسانی که قبل از آزمایش چیز خاصی مصرف نکرده‌اند و به اصطلاح بارگیری نداشته اند.

۲ . افرادی که بارگیری زیاد داشته اند.

۳ . افرادی که بارگیری خیلی زیاد داشته اند.

مطالعه روی۶۰ نفر دانشجوهای رشته روانشناسی انجام شد و نکته جالب توجه این بود که  به آنان گفته نشده بود که هدف اصلی آزمایش چیست. حتی به آن‌ها گفته نشده بود که در چه گروهی قرار می‌گیرند.  برای انجام کار در ابتدا پیش بارها(ماده شیرین مثلا میلک شیک) را به این افراد می‌دهند  یعنی به گروه اول طبق طبقه بندی بالا هیچ چیز شیرینی نمی‌دهند(صرفا آب) به گروه دوم مقدار مشخصی میلک شیک داده می‌شود و به گروه سوم مقدار دوبرابر میلک شیک داده می‌شود.

janet polivy
janet polivy

آنچه به شرکت کنندگان در آزمایش گفته شد

سپس به افرادی که در آزمایش بودند گفته شد که مقدار زیادی بستنی وجود دارد(ماده شیرین) و به شرکت‌کنندگان گفته می‌شود که یک میزان مشخص از بستنی را در پیاله خود بریزید و سپس به طعم بستنی‌ها امتیاز بدهید.

نکته جالب این بود که  به افراد گفته شد که امتیاز هر بستنی را نمی‌توانید بعد از خوردن بستنی دیگر تغییر بدهید. کسی که آنها را مورد آزمایش قرار می داد  به آنها گفت که

اندکی صبر کنید چون من  بیرون کار دارم

و این شخص بعد از ۱۰ دقیقه برمی‌گشت. اما نکته جالب این بود که در حقیقت بدون اینکه افراد بدانند، آزمایش اصلی دقیقا در همین 10 دقیقه اتفاق می افتد!

آزمایش واقعی پولیوی چه بود؟

آزمایش حقیقی پولیوی این بود که ببیند فرد چه مقدار بستنی می‌خورد و دلیل آن این بود که این افراد رفتار واقعی  خود را نشان بدهد.  بررسی‌ها نشان داد در افرادی که رژیم غذایی نداشتند الگوی خطی پیاده شد با افزایش مصرف پیش‌بار میزان مصرف بستنی آنها کم شد. یعنی انگار این افراد یک میزان مشخص بستنی می‌خورند ولی در افرادی که رژیم داشتند قانون معکوس پیاده شد.

ما 3 گروه داشتیم که حال می‌خواهیم بررسی کنیم که افرادی که رژیم داشتند در 3 گروه چه اتفاقی برایشان افتاد. در گروه اول که پیش‌بار نداشتند یک مقدار بستنی خورده می‌شود ولی در گروه دوم که پیش‌بار بیشتری مصرف کردند میزان بستنی خیلی بیشتری خورده می‌شود اما در گروه سوم که میزان پیش بار آن ها دو برابر گروه دوم بود،  میزان بستنی بسیار کمتر خورده می‌شود!

قانون معکوس وابسته به مقدار پیش بار

نتایج نشان می دهد قانون معکوس وابسته به مقدار پیش بار است.اما از نگاه پولیوی دلیل این  امر چیست؟ افرادی که رژیم ندارند خودشان را تحت کنترل حس نمی‌کنند و به آن مقداری که نیاز دارند میخورند و به حس سیری واقعی می رسند و از خوردن بیشتر امتناع می کنند.

در  افرادی که رژیم دارند وقتی که گروه اول را بررسی می کنیم رژیم غذایی آنها نمی‌شکند و مقدار کمی از بستنی را می‌خورند چون می‌خواهند رژیمشان را حفظ کنند.

millkshake
millkshake

گروه سوم چون  حجم میلک شیکی که خورده بودند زیاد بود، به سیری رسیده بودند و به این خاطر بستنی کمتری را خوردند. اما نکته جالب توجه در آزمایش پولیوی فقط گروه دوم است! چون پیش بار این گروه متوسط بود و حس سیری کامل نداشتند! به همین دلیل، این افراد وقتی که می‌خواستند، بستنی بخورند، بیشترین حجم بستنی رو می‌خورند و با وجودی که با خوردن بستنی به حس سیری می‌رسند، ولی باز بیشتر بستنی میخورند چون از نظر روانی نقطه سیری آن‌ها  دیرتر اتفاق می‌افتد که  به این حالت خوردن مست‌گونه می‌گویند.

نتیجه آزمایش 

افرادی که رژیم داشتند و در طبقه دوم تحقیق بودند و پیش بار متوسطی دریافت کرده بودند، به سیری کامل نرسیدند و در نتیجه به یک حالت عصبی رسیدند که منجر به شکسته شدن رژیمشان شد.معنی عامیانه این آزمایش این است که افراد وقتی کامل به رژیم مقید باشند رژیم نمی‌شکند.

وقتی ناخنک می‌زنند قطعا خیلی زود رژیمشان را می‌شکنند و می‌گویند که آب که از سر گذشت چه یک وجب چه چند وجب.

گروه سوم هم، چون یک ماده ی غذایی خارج از رژیم را به مقدار زیاد خوردند ،دیگر آن حس طمعشان از بین می‌رود  و رژیمشان را ادامه می‌دهند. که در واقع  همان وعده ی آزاد در رژیم محسوب می‌شود.

اما آزمایش پولیوی به گیمیفیکیشن چه ارتباطی می‌تواند داشته باشد؟

فکر میکنم که جواب به این سوال با توجه به مطالب بالا خیلی سخت نباشد! در آزمایش پولیوی ما روی پیش‌بار ها صحبت می کنیم که این پیشبارها فیزیکی هستند اما آیا ما می توانیم از پیش بارهای ذهنی صحبت کنیم؟

شاید برای شما جالب باشد که بر اساس آزمایش هرمان و پولیوی یک اپلیکیشن وجود دارد(که فعلا آن را لو نمی‌دهیم!) که شما در آن صرفا در هر روز یک سری مواد غذایی را البته با یک ترتیب خاص که روی هورمون های شما تاثیر دارد می‌بینید و باید بعد از دیدن یک سری از این غذاها واکنش خاصی نشان دهید این کار بدون انجام هیچ رژیم غذایی خاصی بسیار زیاد روی کم کردن وزن افراد و حفظ رژیم غذایی آن ها تاثیر دارد!

در انتها بعد از این همه صحبت راجع به غذا دیدن مطلب زیر خالی از لطف نیست!

گیمیفیکیشن غذا ؛ چیستی چرایی و چگونگی

 

تصویر ندا رموزی
ندا رموزی
من ندا رموزی، متولد خرداد ماه سال ۱۳۷۲ هستم. همیشه دوست داشتم روان شناسی بدونم ، در درمان بیماری ها مفید باشم و در افزایش کارایی خیلی از رشته ها مثل ورزشکاران نقش داشته باشم .تا اینکه جمله ایی از زکریای رازی رو خوندم" هر گاه طبیبی موفق شود بیماری هارا با غذا درمان کند، به سعادت رسیده است". این شد که رشته ی تغذیه و رژیم درمانی رو انتخاب کردم و به تحصیل در این رشته پرداختم . در حال حاضر به نقش مفید علم گیمیفیکیشن در این رشته علاقه مندم و به مطالعه در این زمینه می پردازم .

67 پاسخ

  1. حدس می زنم برای غذاهای ناسالم باید M استفاده بشه چون یک جورایی نماد مک دونالد هست؛ در مقابل C که گروه بزرگی از سبزی ها باهاش شروع میشن. فقط حدسه و اگر غلط باشه؛ باز هم لینک بازی رو می خوام.

  2. نمیدونم شاید M برای سالما. چون درست کردنشون خیلی اذیت میکنه آدمو 🙂

    1. اما واسه بقیه همینجوری روغنو میریزی هم میزنی یه چیز خوشمزه از آب در میاد

      1. بنظرم M برای غذاهای سالم باشه چون بیشتر تداعی ثبات می کنه و c برای غذاهای ناسالم چون با دایره و مفهوم خوشی و لذت همخوانی بیشتری داره

  3. من نمیدونم چرا اما احساس میکنم دسته کلماتی که با C شروع میشه مثبت ترن مثل correct و برعکس اونایی که M دارن منفی اند. واسه همین ترجیح میدم سالم رو با C نشون بدم

    1. من فکر میکنم c نماد غذاهای سالمه لینک بازی رو لطفا بزارید

  4. فکر کنم غذای ناسالم با C نمایش داده بشه، چون C معمولا نماد correct هست و ذهن شیطان ما برای توجیه دریافت اون غذا لیبل مثبت رو بهش میچسبونه…

  5. فکر میکنم M برای ناسالم ها باشه چون که زمانی که این حرف رو تلفظ میکنیم دهان بسته میشه و یعنی سراغ خوردنش نمی‌ریم اما در تلفظ حرف C اینطور نیست

      1. C غذاهای سالم چون یک حالت دایره داره روی ذهن اثر مثبت می‌ذاره
        و M برای غذاهای ناسالم چون حالت مثلث رو القا می‌کنه و حس منفی بودن

  6. اینکه چه حرفی انتخاب بشه در اصل داستان اهمیتی نداره در واقع وقتی کسی روزانه به میزان معینی عادت میکنه به موضوع انتخاب غذای سالم فکر بکنه باعث ایجاد ساختار در ذهن میشه و ذهنش یاد میگیره که به این مساله دقت کنه تا حدی که توی ضمیر ناخودآگاهش نفوذ میکنه و در انتخابهای واقعی هم بدون اینکه حتی بخواد انتخابهای سالمتری داره. در واقع موضوع ایجاد عادت درسته و اصلاح عادت غلط با صرف زمان روزانه برای فکر کردن به اون مساله است .ذهن ما وقتی مساله ای عادت بشه یعنی بتونه توی ناخوداگاهمون نفوذ کنه تفاوتی براش نمیکنه به چه شکلی این عادت شکل بگیره و بهترین روش برای حذف عادت یا رفتار بد جایگزینی اون با یه رفتار درسته و مسلما از طریق بازی تاثیرگذارتره و مقاومت کمتری اتفاق میوفته و البته بازیها طوری طراحی میشه که قبل از عمل باید ذهنو درگیر کنند تا همون مساله اعتیاد به بازی یا وفاداری پیش بیاد

  7. چیزی مهمتر از c و m هست به نظرم
    آقای چالدینی در کتابی تحت عنوان influence در مورد قوانین متقاعد سازی صحبت میکنم
    یکی از این اصل ها ثبات نام دارد. به این معنی که انسان همیشه سعی دارد عقاید، گفته ها و نظراتش با عملش همراستا باشد
    میگه اگر بتونید یک نفر را وادار کنید که اظهار نظری بکنه رفتار اون فرد در راستای اظهار نظرش تغییر می‌کنه
    در اینجا وقتی مخاطب چند بار در روز تاکید می‌کنه که چه غذاهایی سالم و چه غذاهایی نا سالم هستن در ناخودآگاهش یک نگرش شکل میگیره که من می‌دونم چه غذاهایی نا سالم هست و حالا فرد برای اینکه عمل و نگرشش در یک راستا باشد از غذاهای ناسالم استفاده نمیکند

    1. ببخشید ولی از نظر من کاملا اشتباه میگی این خیلی فراتر از حرفای امثال چیالدینی هست! خیلی خیلی بیشتر یعنی تقریبا با صراحت میگم کارای چیالدینی جلوی همچین چیزی صرفا بچه بازیه:)

      1. من تعصب خاصی نسبت به آقای چالدینی یا خانم پولیوی ندارم. چالدینی در دانشگاه آریزونا و استنفورد تدریس داره. همچنین خانم پولیوی در دانشگاه تورنتو. به نظر میاد هر دو علمی هستند و اینکه میگید امثال چالدینی فکر میکنم صحیح نیست
        کتاب چالدینی هم کاملا بر اساس آزمایشات علمی نوشته شده و کتاب انگیزشی و شبه علم نیست. البته ممکن به قول شما با روش های ساده به طراحی رفتار انسان ها دست زده باشه که این یک مزیت نسبت به کسی که همان کار را با حالت خیلی پیچیده انجام داده، محسوب میشه نه عیب.
        البته نتیجه آزمایش های هر دو محقق مهم و قابل استفاده است
        برای من هم خیلی جذاب و تامل بر انگیز هست که چطور انتخاب این دو حرف می‌تونه در تغییر رفتار کاربران اون اپلیکیشن موثر باشه

        1. متوجه منظورم نشدی اصلا چی میگم.
          ببین فرض کن تو میخوای کاری کنی که زندانیای یه سول کمتر اعتراض کنن
          حالا مثلا دو تا راه حل بهت میگم تا متوجه منظورم بشی
          1)اینکه بیای با یسری اصول متقاعدسازی و… و هدبه دادن و ایجاد محدودیت و اینجور چیزا بیای کاری بکنی که اینا کمتر نزاع داشته باشن
          2)بدون هیچ کار دیگه ای یه رنگ صورتی خیلی خاص بزنی دیوارا رو تا اینکه بدون هیچ کار اضافه ای از لحاظ ذهنی یه تاثیر خاصی روی ذهن این آدما بزاره و کمتر دعوا کنن
          حالا پولیوی هم این کار دومو نکرده! ولی منظورم اینه که تخصص توی کار دوم خیلی کار خفن تری هست توی این دوره زمونه تا کار اول
          یعنی کار اول جلوی کار دوم بچه بازیه چون راجع به کار اول هزاران کتاب داریم مثل کتابای چیالدینی ولی راجع به کار دوم هنوز اونقدرا ما دیتا نداریم به عنوان مخاطب عام!

  8. راستش من خودم c رو به غذای سالم میدم و خیلی ذهنمو درگیر کرد که چرا و احتمالا یه تداعیه و با خوندن کامنتا و فراوونیه این نظر تقریبا مطمئن شدن که احتمالا یه تداعی تو کاره شاید چون c تداعی گر ویتامین سی باشه

  9. سلام. من احساس میکنم چون در ذهن ما C تداعی گزینه صحیحه C برای غذای سالم باشه. البته یه چیز دیگه هم که به ذهنم رسید شکل خود حرف C هست که گویا چون به شکل دایره و اکسی توسین مرتبطه گویا تداعی پیوستن به یک‌ گروه رو داره و در نتیجه ارتباط بهتری میشه باهاش گرفت که نمیدونم این تحلیل چقدر درست باشه.
    اگر لینک بازی رو هم بتونم داشته باشم خیلی ممنون میشم.

  10. Mرو واسه غذا ناسالم درنظر میگیرم چون دلهره اوره و ترسناکه و c رو واسه غذای سالم چون بنظرم گوگولی و قابل اعتماد باشه.
    البته درمورد m نظرم فرق میکنه بستگی به کپیتال بودنش داره

  11. احتمالا c براي سالما چون شكل گردي داره و M كه دوتا مثلث داره و زاويه داره براي ناسالما

  12. به نظرم M برای ناسالمه. چون معمولا ناسالم ها خوشمزه ترن و دهن آدمو آب میندازن و معمولا وقتی میخوایم خوشمزه بودن یه چیزی رو بیان کنیم از بچگی صدای امممم درمیاوردیم D:

  13. C برای سالم چون شکل دایره ست
    M برای ناسالن، چون توش ۳ تا مثلث داره ،
    لینک بازی هم میخوام
    سپاس

  14. احساس میکنم ی جواب قطعی نداره و بیشتر ی ديدگاه رو میرسونه

  15. فکر میکنم با مطالبی که از دایره و مربع و مثلث از شما خوندم
    سالم میشهc چون دایرست و ناسالم میشه m چون مثلث هست!
    درسته؟
    اگرم درست نیست به هر حال لینک رو میخام 🙂

  16. M زاویه داره و تیزی آدمو یاد المان های شرور میندازه اما C گرد و مهربون و سالمه.
    لینکو میخوام لطفاً

  17. با توجه مطالبی که گفتید m برای غذاهای سالم چون شبیه مسطتیل هستش و نشانه ثابت قدم بدونه و حرف c برای غذاهای ناسالم

  18. M مثلثی هست برای غذای ناسالم و Cبه نظرم سالم و نظرم درست یا غلط باشه لینک بازی رو میخواهد خواهشا بفرستید

      1. به نظرم cبرای غذای سالم چون شبیه دایره است و M برای ناسالم چون شبیه مثلثه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب