طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

معرفی و نقد کتاب گیمیفیکیشن برای سیاست‌گذاری

Book gamification of citizens participation

در ادامه معرفی کتاب‌های حوزه گیمیفیکیشن به معرفی کتاب گیمیفیکیشن برای سیاست‌گذاری می‌پردازیم. این کتاب اولین کتابی است که در این حوزه مطالعه کرده‌ام و تا جایی که می‌دانم کتاب دیگری در حال حاضر که این مطلب را می‌نویسم در این زمینه وجود ندارد.

موضوع کتاب گیمیفیکیشن برای سیاست‌گذاری چیست؟

این کتاب می‌خواهد راجع به راه‌کارهایی صحبت کند که در آن با استفاده از مشارکت شهروندان بتوانیم سیاست‌گذاری راحت تری داشته باشیم. این موضوع، موضوع مهمی است و مخصوصا در مواقعی که مسائل مالی مطرح است بسیار کاربرد دارد. برای مثال بانک جهانی پول یک بازی دارد که در آن شما با مشخص کردن یک سری قوانین متوجه خواهید شد که اثرات این تصمیم‌گیری شما چه خواهد بود.

کتاب گیمیفیکیشن برای سیاستگذاری هم به همین شکل است و شما برای مثال به شهروندان می‌گویید که 10 میلیارد تومان پول داریم و این چند پروژه در دست است. حال بگویید که روی کدام موارد پول می‌دهید؟ افراد معمولا یک انتخاب اولیه دارند سپس نتیجه این کار را می‌بینند و در نهایت هم از فرد خواسته می‌شود دوباره بازی را از اول بازی کند.

هدف این کار چیست؟

معمولا دو هدف مد نظر است اولین هدف به نوعی یک شوی شفافیت است که انگار همه بدانند ما سیاست‌مداران در حال انجام چه کاری هستیم و نکته دوم این است که نشان دهیم یک کار سخت را داریم انجام می‌دهیم! این مورد، مورد بسیار جالب‌تری است و پیش‌بینی من این است که یکی از حوزه‌هایی که در آن گیمیفیکیشن و اقتصاد رفتاری بسیار زیاد در آینده وارد شوند همین حوزه است.

اندکی راجع به نویسندگان کتاب

خب کتاب دو نویسنده دارد نویسنده اول Kai Masser است که اگر نگاهی به لینکداینش بیندازید متوجه می‌شوید که این فرد علاقه زیادی به آمار دارد و خب این موضوع، بسیار پسندیده است و من به شخصه کتابی که یک آماردان نویسنده اش باشد را دوست دارم زیرا از درستی اطلاعات اطمینان دارم و البته مطمئن هستم روش درستی در جمع‌آوری داده‌ها وجود داشته است.

همچنین با نگاهی به عکس بالا مشخص می‌شود که نویسنده این کتاب تخصص خوبی در زمینه مشارکت شهروندان دارد. راجع به نویسنده دوم کتاب اطلاعات خاصی پیدا نکردم اما مشخص است که Kai Masser تخصص خوبی در این زمینه دارد و خوب توانسته است راجع به قضیه اطاعات جمع‌آوری کند.

بیشتر از کتاب بدانیم

خب قطعا نباید انتظار خیلی زیادی از کتاب داشته باشیم و بیشتر به عنوان یک پیشگام به آن نگاه کنیم کتاب چندین روش گیمیفیکیشن را مطرح می‌کند که دو مورد اصلی در آن جالب است:

  • elections/voting
  • lottery/random selection

البته فکر نکنید که قضیه همینقدر ساده است و کل کتاب راجع به رای‌گیری و چیزهای ساده صحبت می‌کند برای مثال کتاب از یک روش به اسم ostracism صحبت می‌کند که من در توضیحات(من برای هر کتابی که می‌خوانم یک کانال تلگرام درست می‌کنم) نوشته‌ام که روشی است که فارسی آن می‌شود نفی بلد و یک روش جالب در رای‌گیری است.

جمع‌بندی کتاب

کتاب گیمیفیکیشن برای سیاست‌گذاری را باید مدیران بخوانند و نه افراد عادی یعنی کسی که در سیاست‌گذاری کار می‌کند، یا کسی که می‌خواهد گیمیفیکشن در بانکداری راه بیندازد! این کتاب برایش بسیار جذاب است اما شاید اگر شما به عنوان یک طراح گیمیفیکیشن آن را بخوانید خیلی ارتباط برقرار نکنید. در هر صورت از هر کتاب پیشگام انتظاری جز این نباید داشت.

اگر دانشجوی سیاست‌گذاری هستید پیشنهاد می‌کنم که مطلب مربوط به بازی مجلس آمریکا را هم ببینید. این بازی، یک بازی آموزشی برای آموزش دانشجویان به مسائل مربوط به سیاست‌گذاری است. در صورتی که تمایل به طراحی بازی آموزشی دارید هم با ما در ارتباط باشید.

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

2 پاسخ

  1. سلام استاد
    ممنون میشم فایل کتاب رو در صورت امکان برامون ارسال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب