طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

معرفی و نقد کتاب طراحی اغواگرایانه

Book seductive interaction design
Book seductive interaction design

در این مقاله به بررسی کتاب seductive interaction design می‌پردازیم. شاید ترجمه‌ی درستی برای این کتاب وجود نداشته باشید چیزی شبیه طراحی اغواگرایانه شاید بد نباشد اما در خود کتاب راجع به معنای کلمه seductive توضیحاتی داده است که منجر می‌شود که لفظ اغواگرایانه خیلی مناسب عنوان کتاب نباشد. اما شما اسم طراحی اغواگرایانه را از ما بپذیرید!

چرا باید کتابی که به ظاهر عنوان گیمیفیکیشن ندارد را بخوانیم؟

در توضیحات مربوط به گیمیفیکیشن چیست توضیح دادم که ادبیات گیمیفیکیشن بسیار ضعیف است و هنوز توافق جامعی روی حتی تعریف آن وجود ندارد به همین دلیل هم نباید انتظار داشت که بهترین کتاب‌های گیمیفیکیشن خیلی راجع به گیمیفیکیشن صحبت کنند. برای مثال خود یوکای چو لفظ طراحی انسان محور را بجای گیمیفیکیشن مطرح کرده‌است و در خیلی از تعاریف جدید برای گیمیفیکیشن حتی از لفظ بازی استفاده نشده‌است.

seductive interactive design
seductive interactive design

آیا این کتاب کتابی برای یک بار خواندن است؟

یکی از کتاب‌های جالبی که همواره در ذهن من بوده و همیشه دوست دارم  آن را بخوانم، کتاب سینوهه است که ترجمه ذبیح‌الله منصوری است. در مقدمه‌ی این کتاب ذکر شده که این کتاب را در سه زمان متفاوت بخوانید: نوجوانی، میانسالی و پیری و مطمئن باشید که هر سه بار معنای متفاوت از آن درک می‌کنید. کتاب‌های کمی هستند که این حس را به شما بدهند که شاید در مقطع دیگری از زندگیتان، در مقطع دیگری از فعالیت حرفه‌ایتان اگر آن کتاب را بخوانید معنای متفاوت و جذاب‌تری دستگیرتان بشود. کتاب‌های کمی هستند که همیشه مطمئنید که بارهای دوم و سومی هم هستند که این کتاب را خواهید خواند و طراحی اغواگرایانه در ذهن من از این دست کتاب‌هاست.

چرا وقتی بیرون می‌رویم به آِنه نگاه می‌کنیم و این چه ربطی به اپلیکیشن ما دارد
چرا وقتی بیرون می‌رویم به آینه نگاه می‌کنیم و این چه ربطی به اپلیکیشن ما دارد

طراحی کتاب

طراحی خود کتاب برخلاف خیلی از کتاب‌های دیگری که ادعای گیمیفیکیشن دارند طراحی جذابی از رنگ های زیادی استفاده شده است شکل های بجا و مناسبی استفاده شده‌است. کتاب در حقیقت صفحه‌آرایی خیلی خوب، شیک و مناسبی دارد و در عین حال که متفاوت است چشم‌نواز است برای مثال اولین صفحه هر بخش صورتی است و انگار با یک هدف خاصی از این رنگ‌ها استفاده شده‌است. همین باعث می‌شود که ادعاهای کتاب خیلی بیشتر رنگ حقیقت بگیرد. انگار کسی که این ادعاهای طراحی اغواکننده را می‌کند،خود در نگارش این کتاب از آن نکات استفاده کرده‌است. این مورد مثل این است که من در کارگاه گیمیفیکیشن از گیمیفیکیشن استفاده کنم!

subtle art of seduction
subtle art of seduction

رنک‌بندی کتاب در آمازون

وقتی که شما توی سایت هایی مثل آمازون، رنک‌بندی کتاب را نگاه می‌کنید متوجه می‌شوید که کتاب دارای رنک خوبی نیست! شاید با نگاه کردن به رنک‌بندی کتاب شما فکر کنید که این کتاب، کتاب خوبی نیست البته که من اکثر کتاب‌هایی که رنک خوبی دارند را وقتی می‌خوانم متوجه می‌شوم که برای اینکه رنک خوبی داشته باشی باید تا حدی زرد باشی! اما این کتاب زنک بالایی ندارد زیرا ممکن است فکر کنید که نویسنده در خود کتاب دارد با شما بازی می‌کند و بعضی‌ها با این موضوع راحت نیستند!

نکات مثبت کتاب

نویسنده کتاب طراحی اغواگرایانه تسلط خیلی زیادی به اپلیکیشن‌ها و محصولات متفاوت دارد و عمده‌ی درکی که شما از کتاب دارید به نوعی به ارتباط گیمیفیکیشن و ux می‌پردازد. نویسنده این موضوع را خیلی خوب می‌شناسد و تلاش دارد که فکر شما را با سوال‌هایی و حقایقی کنجکاو نگه دارد مثلا اینکه از دیدن یک آیپد یاد توالت میافتد و مقایسه می‌کند، ربط می‌دهد و… این‌ها همان چیزهایی هستند که به اسم Associative thinking در گیمیفیکیشن به آن نیاز داریم.در کتاب بالای 70 مثال متفاوت می‌بینید و این زیباست! یکی دیگر از مسائل جذاب کتاب داشتن یک نگاه زمانی است مثلا در طول زمان چه تغییری در طراحی‌های معمول انجام شده‌است.

گذر زمان در طراحی
گذر زمان در طراحی

ارتباط این کتاب با گیمیفیکیشن

یکی از خوبی‌های گیمیفیکیشن میان‌رشته‌ای بودن آن است و این باعث می‌شود که شما مجبور باشید که با دید افراد متفاوتی از صنایع متفاوت آشنا شوید. از جامعه‌شناس تا بازاریاب و طراح آموزشی. همه‌ی دیدهای متفاوت را باید بلد باشید و کتاب طراحی اغواگرایانه به نوعی، دید جدیدی به شما می‌دهد. نکته‌ی جالب این است که در بخش آخر کتاب هم نویسنده بیان می‌کند که بعضی‌ها به وی گفته‌اند این بهترین کتابی است که در زمینه‌ی گیمیفیکیشن خوانده‌اند!

remote
remote

سوالات جالب کتاب

برای مثال کتاب سوال می‌پرسد که چرا در چراغ راهنمایی ما از رنگ صورتی استفاده نمی‌کنیم یا مثلا چرا در طراحی دیالوگ‌ها نمی‌آییم و از شکل‌های عجیب و غریب استفاده کنیم. این‌ها سوالاتی هستند که مهم‌تر از جوابشان نوع تفکر برای رسیدن به جواب برای ما به عنوان طراح گیمیفیکیشن مهم است که البته روش این کتاب قابل تحسین است. در مجموع بعید می‌دانم در زمینه‌ی گیمیفیکیشن و ux کتاب بهتری از این کتاب پیدا کنید. برای داشتن pdf کتاب زیر این پست کامنت بگذارید.

طراحی دیالوگ
طراحی دیالوگ

 

 

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

6 پاسخ

  1. ممنون از شما جناب حاتمی. باید کتاب خیلی جالبی باشه. امکانش هست pdf اش رو برام بفرستین؟ سپاسگزارم.

  2. سلام و عرض ادب
    اگه براتون مقدور باشه ممنون میشم کتاب رو برام ارسال کنین

  3. سلام و عرض احترام
    ممنون از مطالب مفیدتون. اگر امکان داشته باشه فایل کتاب رو ارسال بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب