گیمیفیکیشن یا بازی وار سازی بنا به دیدگاههای متفاوت، تقسیم بندیهای خاص خود را دارد. کاربردهای گیمیفیکیشن که از نظر جناب یوکای چو، که بزرگترین فرد در دنیای گیمفیکشن است و اکتالیسیس را ابداع نمودهاست. دونوع است:
- گیمیفیکیشن ضمنی
- گیمفیکشن غیرضمنی
انواع گیمیفیکیشن ؛ گیمیفیکیشن ضمنی
در گیمیفیکیشن ضمنی، همان طور که نامش به ما میگوید کاربر یا بهتر بگوییم بازیکن، متوجه نمیشود که در حال بازی است اما در گیمیفیکیشن غیر ضمنی یا واضح، کاربر متوجه است که بطور مثال در حین انجام یک بازی است. وی عناصر گیمیفیکیشن را میبینید که سکه ای هست، نشانی هست و…
گیمیفیکیشن ضمنی از سوی دیگر مانند دستگیره در میماند شما احتمالا، رنگ آخرین دستگیره دری که لمس کردهاید را نمیتوانید بگویید. گیمفیکشن ضمنی نیز به همین ترتیب است شما متوجه آن نخواهید شد. بطور مثال پراگرس بار موجود در گیمیفیکیشن لینکداین را ببینید.
شما وقتی این پراگرس بار را میبینید قطعا نمیگویید “بیخیال چه کسی حوصله بازی داره” بلکه به دید خیلی رسمی و منطقی به آن نگاه میکنید. خوبی این روش این است که پیاده سازی راحتتری دارد ولی از طرف دیگر خلاقیت طراح کم میشود و آزادی عمل کمتری خواهد داشت .
کاربردهای گیمیفیکیشن ؛ گیمیفیکیشن غیر ضمنی
در گیمیفیکیشن غیر ضمنی ما بسیار زیاد میتوانیم از عناصر بازی استفاده کنیم. طراح بازی آزادی عمل بیشتری دارد و در نتیجه خلاقیت بیشتری در محصول نهایی میبینیم اما یک مشکل بزرگ در این نوع طراحی وجود دارد بطور مثال شخص من وقتی برای ارائه یک ایده برای بهبود یک استارت آپ پیش جناب پدرام سلطانی نایب رییس اتاق بازرگانی رفتم و ایده را مطرح کردم کاملا نا امید شدم زیرا برای افراد بزرگ ایدههای گیمفیکشنی تا حدی بچگانه به نظر میرسد و این باعث میشود که خیلی از ایدهها را نپذیرند!
نکتهی مهم این است که اینکه از چه نوع گیمفیکشنی استفاده کنید کاملا به تارگت شما بستگی دارد و از آنجایی که علایق تارگت متفاوت است شما نمیتوانید بگویید که کدام یک از دو روش ضمنی و غیر ضمنی از دیگری بهتر است.
کاربردهای گیمیفیکیشن
1-توسعه محصول:
یکی از مشکلات مهم این هست که شرکتها محصولاتی را میسازند که بیشتر بر مبنای عملکرد و یا به اصلاح function-focused هست. من در گفت و گو با خیلی از استارت آپها امثال این جملات را میشنوم:
” ما یک محصول داریم میدیم بیرون که در وقت کاربر صرفه جویی میکنه، پول کمتری ازش میگیره، میتونه بعدا سوابقش رو داشته باشه و درنتیجه !هیچ دلیلی نیست که از محصول ما کسی استفاده نکنه ما فقط اگر یک درصد بازارو بگیریم که خیلی بدبینانه حساب کردیم میترکونیم”
اما در عمل کسی از محصول این افراد استفاده نخواهد کرد!علت این است که این افراد صرفا به دلیل کارکرد محصول شما را نمیخرند.
بلکه این افراد باید کشش داشته باشند انگیزه داشته باشند تا محصول شما را بخرند در ادامه این کورس مواردی بررسی میشوند که از لحاظ کارکردی پایین تر از رقبای خود هستند، اما چون بر روی انگیزه مشتری کار میکنند موفق تر و پرفروش تر بوده اند. کاربردهای گیمیفیکیشن در این حوزه بیشمار است. شما باید در اینجا از طراحی انسان محور استفاده کنید!
2-کاربردهای گیمیفیکیشن در محل کار
طبق تحقیقات گالوپ که از 12 کشور جهان صورت گرفته است فقط 13 درصد کارمندان Engage بودند و حدود 24 درصد آن ها به صورت مداوم غیر engage بودند یعنی نه تنها خودشان engage نیستند بلکه دوست ندارند دیگران نیز اینگونه شوند و این یعنی یک غده ی سرطانی! که جلوی بهره وری را می گیرند. یک لحظه به رضایت شغلی فکر کنید!
واقعا ترسناک نیست؟ 1/4 تقریبا هر شرکتی این گونه است و طبق تحقیقات اگر ما این 1/4 را بتوانیم انگیج کنیم رشد شرکتها 50 درصد افزایش می یابد.در طبقه بندی انواع گیمیفیکیشن این دسته بسیار خطرناک تر از بقیه است و طراحی آن باید حتما توسط یک آدم متخصص صورت بگیرد.
در ایران با توجه به اینکه عملکرد کارمندان بسیار پایین است این مورد به نظرم یکی از مهم ترین نقاطی است که میتوان روی آن حساب باز کرد مباحثی مثل گیمیفیکیشن در استخدام، انطباق پذیری،آموزش کارکنان و صد البته که مدیریت عملکرد از مهم ترین مباحث این حوزه هستند.
3-بازاریابی
هنر ایجاد کمپین های بازاریابی که کاربر را engage میکند. قدیم مردم تفاوت خیلی از تبلیغات را با محتوا نمیدانستند اما الان مردم باهوش تر شده اند و روی هر لینکی کلیک نمیکنند. کاربردهای گیمیفیکیشن در این حوزه بسیار چشم گیر است و در ایران بزودی بسیار گسترده تر نیز خواهد شد.در اینجا شما میتوانید بهترین مثال های گیمیفیکیشن در بازاریابی را مشاهده کنید. البته کلیپ زیر به نظر من بهترین نمونهی گیمیفیکیشن در بازاریابی است.
4-زندگی شخصی
کاربردهای گیمیفیکیشن در این حوزه از این سخن میگوید که چگونه عادات خوب و بد را در خودمان کم و زیاد کنیم. که در دوره ی مقدماتی تا حدودی به آن پرداختیم. گیمیفیکیشن تندرستی ! اگر بدوی خورده نمی شوی ! ،گیمیفای کردن مطالعه به سبک کامران حاتمی،گیمیفیکیشن مسواک های هوشمند از جمله مثالهایی است که در سایت راجع به گیمیفیکیشن در زندگی شخصی صحبت شدهاست.
همچنین در سایت کاربردهای جالبی از گیمیفیکشین مطرح شده که شاید دستهبندی آنها کمی پیچیده باشد!
3 پاسخ
سلام
برای من یه سوالی پیش اومده و اینکه جهت استفاده از نرم افزار gamification برای اموزش به افرادی که سواد کار با گوشیه انروید ندارن چه کاری باید کنیم؟
اگه نخوایم رو مباحث اموزشیمون صدا بذاریم؟
و اینکه ایا میشه برنامه رو جایی غیر از گوشی انروید و لپ تاپ و …اجرا کرد؟
سلام
برای من یه سوالی پیش اومده و اینکه جهت استفاده از نرم افزار gamification برای اموزش به افرادی که سواد کار با گوشیه انروید ندارن چه کاری باید کنیم؟
اگه نخوایم رو مباحث اموزشیمون صدا بذاریم؟
و اینکه ایا میشه برنامه رو جایی غیر از گوشی انروید و لپ تاپ و …اجرا کرد؟
اتفاقا یه همچین نرم افزاری رو سونی درست کرده برای کسایی که توی کار با گوشی مشکل دارن با گیمیفیکیشن کامل یاد میده