کتاب for the win اولین کتابی بود که در زمینه گیمیفیکیشن خواندم و امروز تلاش میکنم تا با بررسی این کتاب به شما کمک کنم که در تصمیم برای خواندن یا نخواندن این کتاب انتخاب نهایی را داشته باشید. همانطور که میدانید یکی از مهمترین نکاتی که در خواندن یک کتاب به آن دقت میکنم نویسنده کتاب است در ابتدا اندکی راجع به نویسنده کتاب صحبت کنیم.
معرفی کوین ورباخ نویسنده کتاب for the win
ورباخ استاد دانشگاه وارتون است. خیلی راحت میتوانید به پروفایل دانشگاه وی بروید و علایق وی را ببینید. در زمانی که این متن را مینویسم روبروی علایق وی نوشته شده است:
- خط مشی اینترنت
- اخلاق هوش مصنوعی
- بلاکچین
- گیمیفیکیشن
یعنی با استاد دانشگاهی روبرو هستیم که گیمیفیکیشن چهارمین زمینه مورد علاقه وی برای تحقیق است.حال اگر به تالیفات ورباخ نگاه کنیم موضوع جالبتر هم میشود.
کتابهای ورباخ
ورباخ 5تالیف مهم دارد که این 5 تالیف عبارتند از موارد زیر:
- The Blockchain and the New Architecture of Trust
- For the Win
- The Gamification Toolkit: Dynamics, Mechanics, and Components for the Win
- After the Digital Tornado: Networks, Algorithms, Humanity
- Network Challenge (Chapter 24), The: Telecommunications: Network Strategies for Network Industries?
فکر میکنم تنها با خواندن نام این کتابها و البته علایق ورباخ مشخص میشود که ورباخ با یک دیدگاخ جذاب به گیمیفیکیشن نگاه میکند اما کسی نیست که مثل یوکای چو،مارچوسکی یا هِرگِر خود را وقف گیمیفیکیشن کند. در دنیای گیمیفیکیشن به ورباخ جناب پروفسور میگویند. و چه بخواهیم چه نخواهیم باور عمومی این است که یک استاد دانشگاه نمیتواند در زمینه گیمیفیکیشن کار خاصی جز تحقیق بکند!
دوره ویدیویی گیمیفیکیشن کورسرای ورباخ
ورباخ همچنین یک دوره ویدیویی راجع به گیمیفیکیشن دارد که از اولین دورههایی بود که در این زمینه دیدم. دوره ورباخ و کتاب ورباخ به اصطلاح یک “گیتوی” است. یعنی اگر بخواهید که گیمیفیکیشن را شروع کنید. مخصوصا اگر بخواهید پایاننامه گیمیفیکیشن ارائه دهید، خواندن این کتاب و دیدن دوره میتواند برای شما مفید باشد.
نگاهی اجمالی به کتاب ورباخ
کتاب play to win یک نکته جالب توجه دارد. همانطور که گفتم این کتاب جزو اولین کتابهای نوشته شده راجع به گیمیفیکیشن است و خب تلاش نویسنده راجع به این بوده که اندکی “عناصر گیمیفیکیشن” به کتاب خود اضافه کند. برای مثال حداقل در نسخه که من خوانده ام بجای اینکه نوشته شود فصل اول فصل دوم نوشته شده است مرحله اول یا مرحله دوم!
نکته جالبتر اما این است که در کتابهای بعدی که دیگر نویسندهها راجع به گیمیفیکیشن نوشتهاند شما خیلی این عناصر را نمیبینید! یعنی حداقل به نظر باقی نویسندهها این کار شاید کمی “لوس” بوده است! اما حال به فهرست کتاب نگاهی بیندازیم.
فهرست کتاب play to win
کتاب در ابتدا با صحبت راجع به اینکه در کسب و کار میتوانیم فان داشته باشیم شروع میشود راجع به اینکه چطور بازیها برای کسب و کار مفید هستند صحبت میکند و در ادامه به معرفی مدل ورباخ هانتر میپردازد. خیلی صادقانه به شما بخواهم بگویم به نظر میرسد که کتاب نوشته شده است تا مشروعیتی به نظریه ورباخ هانتر داده شود!
مدل ورباخ هانتر چیست
خب همانطور که گفتم کتاب play to win نوشته شده است تا به این مدل مشروعیت ببخشد اما این مدل چه میگوید؟ این مدل که به 6D نیز مشهور است زیرا انگلیسی هرکدام از 6 قدم زیر با D شروع میشود، 6 قدم را برای پیاده سازی گیمیفیکیشن پیشهاد میکند:
- مشخص کردن آبجکتیو کسب و کار
- مشخص کردن رفتار هدف
- تعریف بازیگران سیستم
- مشخص کردن حلقه های فعالیت
- فراموش نکردن فان
- استفاده از ابزارهای مناسب
نکته جالب توجه این است که برای خیلی از دانشجویانی که پایاننامه گیمیفیکیشن دارند این مدل بسیار جذاب است و برای مثال سادهتر و قابل فهمتر از اکتالیسیس یا هکساد است به هرحال این هم یک مدل است که علاقهمندان خاص خود را دارد و بسیار مورد احترام است. اما ذکر این نکته شاید خالی از لطف نباشد که ورباخ خود شاگرد یوکای چو است!
جمعبندی کتاب
کتاب For the win یک کتاب قدیمی راجع به گیمیفیکیشن است و اگر برای استفاده از گیمیفیکیشن در عمل میخواهید این کتاب را بخوانید، به هیچ عنوان این کتاب را پیشنهاد نمیکنم چون کتابهای بسیار بهتری نیز وجود دارد. اما اگر میخواهید پایاننامه بدهید خواندن این کتاب قبل از کتاب گیمیفیکیشن کاربردی یوکای چو به عنوان یک دستگرمی خوب است.
اما اگر برای پایاننامه میخواهید از گیمیفیکیشن استفاده کنید به نظرم خواندن این کتاب یا کتابی مثل کتاب بازیکاری که پیشتر راجع به آن صحبت کردیم انتخابهای بدی نباشند! مثلا در پایان نامه گیمیفیکیشن هاجر برادران از این کتاب استفاده شد.