طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

Sokobond یک بازی جذاب برای آموزش شیمی

SOKOBOND
SOKOBOND

امروز می‌خواهیم با معرفی Sokobond درباره گیمیفیکیشن در آموزش صحبت کنیم. مطمئنا همه‌ی ما این تجربه را داریم که در کلاس درس خسته و بی حوصله شدیم و در نهایت انجام تکالیف برایمان دلهره آور بوده است.(اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)

این سبک از آموزش به جای اینکه دانش‌آموزان را با ایجاد سرگرمی و انگیزه، به درس و مدرسه علاقه‌مند کند، دقیقا برعکس عمل کرده و باعث دل‌زدگی و عدم اشتیاق آن‌ها شده‌است. از طرفی روش‌های تدریس و نوع تکالیف صرفا باعث حفظ طوطی‌وار مطالب درسی می‌شود که پس از مدتی به دست فراموشی سپرده می‌شوند و عامل مهمی چون پرورش تفکر انتقادی کاملا نادیده گرفته می‌شود.

sokobond
sokobond

خوشبختانه امروزه گیمیفیکیشن تحول بزرگی در آموزش مدارس ایجاد کرده و استفاده از تکنولوژی‌ آموزشی در کنار مکانیک‌های بازی به وسیله ایجاد درگیری ذهنی برای دانش‌آموزان باعث یادگیری موثر شده‌است.

برای اینکه بخواهیم بهتر این مطلب را درک کنیم و همچنین به معرفی sokobond بپردازیم، دو حالت مختلف را در نظر می‌گیریم. فرض کنید شما یک دانش‌آموز هستید و هر روز به مدرسه می‌روید. اما یادگیری مباحث درس شیمی، چون نیازمند تجسم فضایی بالایی است؛ برایتان سخت است.

 در حالت اول شما وارد کلاس می‌شوید و معلم تدریس خود را با روش‌های معمول آغاز می‌کند و احتمالا شما نتوانسته اید بخشی از درس را یاد بگیرید. در نهایت هم از دانش‌آموزان می‌خواهد تعداد زیادی تمرین و سوال را در منزل  انجام دهند و جلسه بعد آن را تحویل دهند. در این حالت شما چه احساسی دارید؟ احساس لذت از درس یا احساس بی‌میلی و سرخوردگی؟ آیا انگیزه و رغبتی برای انجام تکالیف دارید؟

اما در حالت دوم شما وارد کلاس می‌شوید. معلم با استفاده از روش‌ها و تکنولوژی‌های جدید تدریس می‌کند و نهایتا از شما می‌خواهد با موبایل یا کامپیوتر خود بازی کنید! بله درست است. شما به جای اینکه منفعلانه مشغول انجام تکالیف شوید، بازی آموزشی می‌کنید! لذت می‌برید! و در کنار آن یاد می‌گیرید. در این شرایط احساس شما چیست؟ آیا تمایل شما برای یادگیری بیشتر شده است؟ آیا برای شرکت در کلاس درس رغبت و انگیزه دارید؟

اگر به دانش آموزان حق انتخاب داده شود، کدام حالت را انتخاب خواهند کرد؟

Sokobond  یک بازی جذاب برای آموزش شیمی

Sokobond یک پازل آموزشی مینیمال برای آموزش ساختار مولکولی و پرورش تفکر انتقادی است. در این بازی جدی، بازیکن که با کنترل یک اتم سعی در اتصال آن به عناصر دیگر از طریق الکترون‌های پیوندی دارد، مولکول‌ها را با هم پیوند می‌دهد. هر مولکول جدید تشکیل شده سطح جدیدی را بر روی نقشه‌ی جدول تناوبی باز می‌کند و عناصر سرگرم‌کننده‌ای را نشان می‌دهد. 

گیمیفیکیشن شیمی
گیمیفیکیشن شیمی

اما قدرت این بازی در آموختن ساختار مولکولی پایه و تفکر انتقادی است. دقیقاً مانند واقعیت، هر اتم فقط از طریق الکترون‌های خود پیوند ایجاد می‌کند و هنگامی که بازیکن از تمام الکترون‌های پیوندی استفاده می‌کنند، گزینه‌ی دیگری وجود ندارد. ساختن قوانین شیمی مطابق با قوانین بازی به بازیکن اجازه می‌دهد تا به جای تکرار روتین‌ها، از طریق روش‌های مختلف یاد بگیرد.

یک جلسه‌ی بازی با Sokobond مطالب را بهتر از هر تمرین و تکلیف علمی سنتی آموزش می‌دهد (اما بازی به همین جا ختم نمی‌شود). بازیکن برای تشکیل هر مولکول نیاز به تفکر انتقادی زیاد و مهارت‌های استدلال فضایی دارد. همچنین با تعداد محدودی از راه حل‌ها و مکانیک‌های اضافه شده برای شکستن پیوندهای معین یا ایجاد پیوند دوگانه، یاد می‌گیرد که مشکلات را به صورت خلاقانه حل کند.

Sokobond  با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد، قیمت مناسب و دسترسی فنی (سیستم مورد نیاز پایین برای نسخه PC و به زودی نسخه موبایل در iOS و Android) یک انتخاب واضح برای سکوسازی در سخت ترین موضوعات علمی است.

در سایت بعضی از دیگر  نمونه‌های بازی جدی وجود دارد که دیدن آن‌ها خالی از لطف نیست:

  1. آموزش امنیت سایبری به کودکان با گیمیفیکیشن
  2. گیمیفیکیشن برای آموزش ریاضی ؛ Dragonbox یادگیری جبر آسان تر از همیشه
  3. بازی The World Peace Game؛ یک بازی برای صلح!
  4. Conspiracy code بازی آموزش تاریخ امریکا
  5. SCOOP! بازی جدی برای کاهش اضطراب ریاضی!
تصویر فرشته قهرمان زاده
فرشته قهرمان زاده
من فرشته قهرمان زاده هستم. کارشناس شیمی و دانشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی. شیفته آموزش به روشهای جدید و کاربرد بازی و گیمیفیکیشن در آموزش.

2 پاسخ

  1. سلام در مورد استفاده از این بازی بیشتر توضیح بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب