طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

برچسب گذاری اجتماعی؛راهی برای بهبود رانه اول

برچسب گذاری اجتماعی
برچسب گذاری اجتماعی

برای درک بهتر تکنیک برچسب گذاری اجتماعی ، متن زیر از کتاب 50 شیوه علمی متقاعدسازی و نفوذ بر دیگران نوشته چیالدینی ترجمه دکتر فاطمه باقریان و مریم تاجمیر ریاحی انتشارات ارجمند آورده شده است:(اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)

“سال ها پیش در یک کهکشان دور،لوک اسکای واکر از شکل نهایی اقناع استفاده کرد: او دارث وارد را متقاعد کرد که علیه امپراطوری شر قیام کند و با این کار نه تنها توانست جان خود را نجات دهد بلکه امید و صلح را به بقیه کهکشان برگرداند.او از چه راهبرد تاثیر گذاری استفاده کرد؟

برچسب زنی اجتماعی در جنگ ستارگان
برچسب زنی اجتماعی در جنگ ستارگان

در یکی از صحنه های فیلم ، لوک اسکای واکر به دارث وادر می گوید “می دانم ،هنوز خوبی در وجود تو هست.می توانم آن را احساس کنم” آیا امکان دارد او با این کلمات ساده توانسته باشد وادر را متقاعد کند یا حداقل بذرهای اقناع را در او کاشته باشد.برا اساس تخقیقات روانشناسی اجتماعی ،پاسخ مثبت است.

این راهبرد به تکنیک برچسب زنی معروف است.یعنی نسبت دادن یک صفت،حالت،باور یا دیگر برچسب ها به شخصی و سپس مطرح کردن تقاضایی که با این برچسب سازگار باشد.

برای هرچه موثرتر کردن این راهبرد،آلیس تای بوت و ریچارد یالچ نشان دادند که با استفاده از تکنیک برچسب زنی می توان احتمال رای دادن مردم در انتخابات را افزایش داد.این دو دانشمند با شمار کثیری از رای دهندگان احتمالی مصاحبه کردند.بطور تصادفی به نیمی از آن ها گفته شد که بر اساس پاسخ های آن ها در مصاحبه ،بعنوان شهروندان متوسط به بالا که در رویدادهای سیاسی و من جمله انتخابات شرکت می کنند طبقه بندی می شوند و به نصف دیگر برعکس این گفته شد نتیجه را می توانید پیش بینی کنید!”

خب همانطور که متوجه شدید تکنیک برچسب گذاری در رانه معنای حماسی بسیار زیاد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد به طور مثال در تکنیک قهرمان بشر می توان با استفاده از برچسب گذاری کاری کرد که احتمال ماندگاری کاربر به شدت افزایش پیدا کند.البته این تکنیک در خیلی از رانه های دیگر می تواند تاثیر داشته باشد .همان طور که بارها گفته ایم هدف نهایی گیمیفیکیشن تغییر رفتار است و برچسب گذاری می تواند در این زمینه بسیار به ما کمک بکند.

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

یک پاسخ

  1. سلام
    برچسب زنی میتونه چیزی شبیه به تلقین باشه یعنی همین تلقین مثبت هست که میگیم و میتونه در مورد منفی هم اجرا بشه و همون نتیجه رو داره حتی به نظرم شاید بشه تو رانه های دیگه هم بست ش داد‌

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب