طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

دندانپزشکی و گیمیفیکیشن

دندانپزشکی و گیمیفیکیشن
دندانپزشکی و گیمیفیکیشن

گسترش وب‌سایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی و نرم‌افزارهای تلفن همراه به این معناست که بیماران همواره در معرض موج انبوهی از ابزارهای دیجیتال قرار دارند که هرکدام برای جلب مشتری به رقابت با یکدیگر می‌پردازند. راهکارهای سنتی حفظ بیمار، روز‌به‌روز تأثیر خود را از دست می‌دهند. دندانپزشکان نیز شاهد از دست رفتن مراجعان خود با سرعت بسیار زیادی هستند. و به همین دلیل گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی موضوعیت پیدا می‌کند. (اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی چیست؟

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی، به دندانپزشکان کمک می‌کند تا  بر مشکل روبه‌رشد “اختلال کم‌توجهی دیجیتال” غلبه کنند. “اختلال کم‌توجهی دیجیتال” یکی از مهم‌ترین دلایلی است که موجب می‌شود؛ بیماران، مراجعه به پزشک خود را رها کنند.

با این حال برخی از دندانپزشکان، به راهکار رو‌به‌رشدی پی برده‌اند که نه تنها موجب جذب بیماران جدید می‌شود، بلکه بیماران قبلی را نیز به طور مؤثرتری نسبت به گذشته حفظ می‌نماید. این راهکار گیمیفیکیشن نام دارد و اگرچه به تازگی وارد حرفه دندانپزشکی شده، اما در حال گسترش در دیگر صنایع مهم نیز می‌باشد.

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی چیست؟
گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی چیست؟

راهکارهایی برای گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی

 استفاده از یک سیستم امتیازدهی

یکی از راه‌ها  استفاده از یک سیستم امتیازدهی برای امتیاز دادن به دندان‌ها بود؛ برای مثال فرض کنید شما به مطب من آمده‌اید و من در یک نرم‌افزار ساده به همه‌ی دندان‌های شما امتیاز می‌دادم و این امتیازات را با امتیازات سری قبل شما مقایسه می‌کردم؛ یعنی نرم‌افزاری طراحی می‌کردم که بتواند این نتایج را تفسیر کند.

همانطور که در پست بازی مثبت گفتیم، یکی از اصلی‌ترین قسمت‌هایی که از گیمیفیکیشن سلامت استفاده می‌شود، اپلیکیشن‌هایی هستند که وضعیت بیمار را دائم رصد می‌کنند که مشخصا این مورد برای خیلی از افراد می‌تواند جذاب باشد.

ایجاد ادبیات

دومین کار این بود که یک سری اصطلاح جدید به وجود می‌آوردم؛ به‌نحوی که مردم با این اصطلاحات خیلی راحت‌تر، بعضی از مفاهیم را یاد بگیرند و در عین حال این مفاهیم به برندینگ من کمک کند.

برای مثال می‌گفتم دندان عقل شما “کامران” شده است که این کامران یک نام جدید است که باعث می‌شود، مشتری خیلی راحت‌تر بعضی از مفاهیم مراقبتی را یاد بگیرد. پس وضعیت دندان عقل کامران به یک وضعیت مراقبتی خاص نیاز دارد!

به یاد داشته‌باشید هرچه یک نفر بیشتر با سیستم اندازه‌گیری شما و تعاریفی که شما ارائه می‌دهید آشنا شود؛ باعث وفادارشدن وی شده و تغییر برای او سخت می‌شود. همچنین وقتی شما به کاربر خود آموزش می‌دهید (کاری که هیچ دندانپزشک دیگری نمی‌کند) این کاربر به طرفدار شما تبدیل می‌گردد.

سیستم فالوآپ

به صورت کلی مهم‌ترین ضعف سیستم سلامت در ایران  “فالوآپ” است. اگر بتوانید روی این قضیه کار کنید، به‌راحتی می‌توانید طرفداران زیادی برای خود داشته باشید. آموزش به بیمار موضوع بسیار مهمیست که کسی در ایران روی آن کار نکرده‌است!

اکسرگیم

مورد بعدی استفاده از اکسرگیم‌ها می‌باشد! تصور کنید که شما بتوانید به بیماری که تازه عصب‌کشی کرده‌است بگویید که با انجام یک بازی خاص به سلامتی دندانهایش برسد تا مطمن شویم که دندان سالم خواهد ماند. اکسرگیم exercise game به بازی‌هایی گفته می‌شود که هم تمرینی است و هم هدف سلامتی دارد.

 

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی چه امکاناتی فراهم می کند؟

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی به دندانپزشکان این امکان را می‌دهد تا بیماران جدید را به طرفدارانی جان سخت و وفادار تبدیل کند. اینترنت با تمام مزایایی که دارد، یک سامانه منعطف و در حال تکامل است که نیاز به ابتکار فراوان و پذیرش مشتاقانه تکنولوژی‌ها و گرایشات جدید دارد. دندانپزشکانی که روش های گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی را مورد استفاده قرار می‌دهند به موفقیتی چشمگیر دست پیدا می‌کنند.
مدیریت حضور مؤثر در وب برای دندانپزشکان و متخصصان دندان، تبدیل به امری بسیار پیچیده شده‌است. راه‌اندازی و اداره یک برنامه دندانپزشکی موفق هرگز آسان نبوده‌است. به این چالش‌ها این مسئله را هم اضافه کنید که امروزه دندانپزشکان باید وب‌سایت‌های پویا و جالب توجهی داشته‌باشند که از طریق آن‌ها بتوانند بیماران جدیدی را جذب و با آن‌ها ارتباط برقرار کنند. امروزه تقریبا هر مراجعه‌‏ای به دندانپزشک، نیاز به نوعی حضور در وب دارد. هرچند این روش بدون شک در رسیدن به موفقیت مؤثر است، اما باعث ایجاد چالش‌های دیگری در بازاریابی دندانپزشکی نیز می‌شود.

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی

گیمیفیکیشن در بازاریابی دندانپزشکی

حفظ حضور در وب

حفظ حضور مؤثر در وب به این سادگی نیست که به شرکتی پول پرداخت کنید تا چند صفحه با محتوایی ثابت و چند عکس را با بی‌دقتی تمام تولید کند؛ کاری که برای صدها دندانپزشک در سراسر کشور انجام داده می‌شود.

به لطف شرکت‌هایی همچون گوگل، مجموعه ابزارهایی که برای جذب بیماران جدید به وب‌سایت شما مورد استفاده قرار می‌گرفتند گسترش یافته و عمیق و تأثیرگذار شده‌اند. اما آن روی سکه این است که حفظ این بیماران احتمالی و کارکردن با آن‌ها از همیشه سخت‌تر شده‌است. رشد سریع فعالیت‌های اینترنتی که برای جلب توجه و انحصاری‌کردن کاربران طراحی شده‌اند، حفظ بیماران را برای دندانپزشکان به شدت دشوار کرده‌است.

طی 2 سال گذشته 347 میلیون وب‌سایت جدید راه اندازی شده‌است و 27 میلیون وب‌سایت دیگر نیز در این ماه راه‌اندازی خواهد شد. رقابت بر سر جلب توجه بیماران احتمالی با سرعتی سرسام‌‏آور در حال افزایش است، اما هنوز راهکارهای مؤثر برای حفظ توجه و وفاداری بیماران از سوی دندانپزشکان، ارائه نشده‌است. دندانپزشکان برای نگهداری بیماران به راهکارهای آزمون و خطا شده اتکا کرده‌اند:

تا همین چند سال اخیر دندانپزشکان جمله معروف «محتوا شاه کلید است» را می‌شنیدند. دندانپزشکان، یا فردی را به کار می‌گرفتند یا خودشان به سختی تلاش می‌کردند تا محتوایی را برای جذب بیماران جدید تولید کنند. برای همه مشخص شده‌بود که محتوای باکیفیت یا همان اطلاعات صریح و دقیق مدنظر افراد، منجر به مراجعه بیماران جدید، پذیرش و حفظ آن‌ها می‌شود.

به منظور حفظ ارتباط با بیماران، از روش‌های ارتباطی و اطلاعاتی مبتنی بر ایمیل استفاده می‌شود. بسیاری از دندانپزشکان خبرنامه‌ها، اطلاعیه‌ها و ارتباطاتی حاوی Opt-in را که به بیمار و درمان وی مرتبط است تهیه می‌کنند. بدین ترتیب بیماران بدون آنکه تلاشی کرده‌باشند، از طریق پیام‌هایی که مستقیما به ایمیل‏شان ارسال می‌شود از جدیدترین و به‌روزترین اخبار مربوطه مطلع می‌شوند. این کار ارتباط بین پزشک و بیمار را مستحکم‌تر کرده و باعث ایجاد وفاداری می‌شود.

به اشتراک‌گذاری اجتماعی به بیماران این توانایی را می‌دهد که اطلاعات را به‌آسانی با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارند. امروزه می‌توانید دوست خود را به دندانپزشکتان ارجاع دهید، مقاله ‏ای را برای خانواده یا همکار خود ارسال کنید، به‌آسانی مطلبی را در دنیای مجازی لایک کرده و آگاهی دوستانتان در گروه فیس‌بوک خود را افزایش دهید. به‌اشتراک‌گذاری اجتماعی یکی از انواع اصلی بازاریابی است که موجب می شود بیماران با افراد گروه خود بیشتر در ارتباط باشند. دندانپزشکان نیز با تأمین این اطلاعات و به‌اشتراک‌گذاشتن آن، به طور مؤثری خود را وارد فرآیند ارتباط می‌کنند. مثلا: آیا مقاله‌‏ای را که در مورد سفیدکردن دندان برایتان فرستادم مطالعه کردید؟

برای مرتبط‌کردن بیمار با روند درمان، از کمپین ها و چالش ها استفاده می‌شود. با اینکه ممکن است کاربران همان بیماران باشند، اما این امر بدین معنا نیست که آن‌ها ارتباط مستمری با روند درمان دارند. با استفاده از کمپین ها و چالش ها می‌توان با نظم بیشتری بیمار را با روند درمان آشنا کرد. این امر موجب افزایش وفاداری و آگاهی نسبت به خدمات خواهدشد.

تمام تکنیک‌هایی که گفته شد ضروری هستند. با این وجود، امروزه مدیران وب‌سایت‌ها اهمیت یک محتوای چشمگیر، خبرنامه‌ها و ارزش شبکه‌های اجتماعی را می‌دانند. این موارد دیگر مزایای رقابتی نیستند. موضوع انتشار محتوای قانع‌کننده و جالب دیگر مطرح نیست، بلکه موضوع اصلی جریان پیوسته اطلاعاتی است که بیماران جدید و احتمالی از صدها سایت مختلف دریافت می‌کنند. دندانپزشکان نه تنها باید با چنین جریانی رقابت کنند، بلکه باید با فناوری‌هایی نظیر فیس‌بوک که هدف اصلی‏شان وابسته‌کردن کاربران است نیز به رقابت بپردازند.

 استفاده ازگیمیفیکیشن به عنوان اهرمی برای حفظ بیمار

گیمیفیکیشن، تلفیقی از نظریات و سازوکارهای بازی‏گونه در فرآیندهایی است که ماهیت بازی ندارند. به بیان ساده‌تر، این مفهوم رویکردی بازی‌محور را به کار می گیرد تا فعالیت‌هایی که هدفی فراتر از بازی دارند را سرگرم‌کننده تر کند. سازوکارهای بازی، شرکت‌کنندگان را برمی‌انگیزاند تا درگیر شده و مشغول بمانند. برای بسیاری از دندانپزشکان، بازی‌پردازی ابزار جدید و قدرتمندی است که باعث حفظ و وفاداری بیمار به روشی می شود که طراحان بازی، شبکه‌های اجتماعی و صنعت مسافرت سال‌ها از آن استفاده کرده‌اند.

برای انگیزه‌بخشی به بیماران، هیچ راهی بهتر و سریع‌تر از به‌کارگیری راهکار بازی‏پردازی در بازاریابی دندانپزشکی وجود ندارد. بدین طریق می توانید شرکای تجاری و کارمندان خود را در وب‌سایت مشارکت دهید، قرار ملاقات‌های بیماران و مراجعین جدید خود را بهبود بخشیده و میزان حفظ و پذیرش بیمار را افزایش دهید.

دندانپزشکان امروزه با چالش‌های بسیاری روبرو هستند. یکی از این چالش‌ها تلاش های بی‌پایانی است که برای حفظ بیماران در یک شبکه پرازدحام و گسترده جهانی صورت می گیرد. بازی‌پردازی فرصت فوق العاده و منحصربه فردی را فراهم می‌آورد که می توانید از طریق ایجاد حس ارتباط با بیماران در درون جامعه کوچک خود بر بسیاری از این چالش‌ها غلبه کنید. زمانی که این روش به‌درستی و با طراحی دقیق اجرا شود، بسیاری از دندانپزشکان وفاداری پایدار بیمار را به فاصله یک بازی از خود دور می‌بینند.

 

تصویر محمدرضا طاهری
محمدرضا طاهری

9 پاسخ

  1. سلام عرض می کنم خدمت شما و خسته نباشید میگم بهتون
    برداشتی که من از این متن داشتم بیشتر استفاده از کانتنت مارکتینگ و شاید تا حدودی ایمیل مارکتینگ در صنعت دندون پزشکی بود. اگر بتونید یه نمونه عملی استفاده از گیمیفیکیشن رو در این صنعت توضیح بدین، خیلی ممنون میشم
    تشکر می کنم از شما و تیمتون به خاطر مطالب مفیدی که داخل سایت قرار میدین

  2. سلام و عرض خداقوت
    گیمیفیکیشن نه تنها در دندانپزشکی بلکه در اغلب مشاغل می تونه راهکار خوب جذب و وفادار ساز مشتری باشه .. این مطلب هم مث باقی مطالب سایت عالی و مفید بود ..سپاس

  3. سلام، من این مقاله رو دوبار خوندم تا رابطه عنوان و متن رو بفهمم ، به نظر من عنوان مقاله یک هوک یا قلاب بود برا جدب مخاطب، متن اما ربطی به عنوان نداشت و البته تنها ربطش این بود که عنوان مقاله در چند جا تکرار شده بود. بطور خلاصه مقاله بدین صورت است: دندانپزشکان جهت جدب و نگهداری مشتری نیاز به دیجیتال مارکتینگ دارند، اما فقط دیجیتال مارکتینگ بصورت سنتی اون کارگر نیست چندان و نیاز به نواوری هست. نگارنده پیشنهاد میکند از گیمیفیکیشن در مارکتینگ استفاده کنند.( کلمه گیمیفیکیشن خودش احتمالا برای مشتریان بالقوه مارکتینگ یا همان دندانپزشکان جذاب است) .
    متاسفانه کمترین مثال، توضیح و یا ایده ای در متن داده نشده است.
    من اعتراف میکنم که ممکنه اشتباه کرده باشم و خیلی خوشحال میشم که بتونیم با هم در این مورد بحث کنیم.

  4. سلام دوست داشتم یه مثال دندانپزشکی بزنید و اینکه چه جوری یه گیمیفیکیشن خوب درست کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب