طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی

پازل آموزشی چیست و چرا برای ما مهم است

پازل آموزشی چیست
پازل آموزشی چیست

یکی از تجارب خوشایندی که همه داریم حل کردن پازل‌ است. دیدگاهی که ممکن است خیلی‌ها داشته باشند این است که پازل حل کردن یک کار خسته‌کننده است. در صورتی که از نظریه تچان یا غرقگی به‌یاد داریم که اگر سطح توانایی ما با چالشی بودن کار متناسب باشد احتمالاً چنین فکری راجع به پازل‌ها نکنیم! اما پازل آموزشی مفهومی نسبتاً جدید است که امروز می‌خواهیم راجع به آن صحبت کنیم.

سختی پازل
سختی پازل

پازل آموزشی چیست؟

فرض کنید که شما می‌خواهید کاری کنید که یک نیروی تازه‌کار شما بداند که باید در کجای سایت کلیک کند تا درخواست مرخصی کند! یکی از راه‌کارها برای چنین مسائلی ایجاد یک پازل تصویری است که در این پازل تصویری افراد باتوجه به زمانی که مشغول حل کردن هستند احتمالا تصویر کلی را نیز به یاد می‌آورند. به تصویر زیر دقت کنید.

پازل آموزشی
پازل آموزشی

در شکل بالا شما متوجه می‌شوید که یک قطعه پازل کم است حال اگر این تیکه پازل مهمترین قسمت صفحه باشد شما احتمالا به‌خوبی متوجه این قضیه می‌شوید که کارکرد این قسمت چیست یعنی یک پازل آموزشی می‌تواند در کنار سایر قوانینی که در بازی از آن استفاده می‌کنیم باعث شود که یک فرآیند آموزشی طی شود.

پازل آموزشی برای دانش‌آموزان

خب مشخصاً همه می‌دانیم که پازل حل‌کردن برای دانش‌آموزان خوب است و به توانایی‌های شناختی آن‌ها کمک می‌کند. به همین دلیل هم در سنین پایین معمولا همه پازل حل کرده‌ایم. از طرف دیگر از نظریه ساختن‌گرایی می‌دانیم که اگر فراگیر چیزی را بسازد این فرآیند در یادگیری وی بسیار مهم است  پس اگر می‌توانیم کاری کنیم که دانش‌آموز یک پازل حل کند این کار بسیار مفید خواهد بود.

سیستم پیشنهادی برای پازل حل کردن

همانطور که در سایر قسمت‌های گیمیفیکیشن برای معلم ها گفتم یکی از کارهای جالبی که شما می‌توانید انجام دهید این است که از بچه‌ها بخواهید با توجه به موضوعی که به ‌آن‌ها تدریس کرده‌اید یک عکس، یک میم یا هرچیز دیگری بسازند.

برای مثال در ساده‌ترین حالت ممکن تصور کنید که شما از دانش‌آموزان می‌خواهید که با توجه به درسی که داده‌اید یک عکس و اینکه چطور این عکس به محتوای شما ارتباط دارد را برای شما بفرستند حال بعد از یک مدت از دیگر دانش‌آموزان می‌خواهید که پازل مربوط به عکس را حل کنند و در نهایت ببینند که چرا دانش‌آموز اولیه چنین ارتباطی را به درس داده‌است.

معرفی سایت برای ایجاد پازل آموزشی

سایت زیر یکی از بهترین سایت‌ها برای ایجاد پازل آموزشی است. شما می‌توانید در این سایت یک عکس آپلود کنید و سپس انواع متفاوتی از پازل‌ها را با آن ایجاد کنید امکانات سایت بی‌نظیر است و علاوه بر پازل کلاسیک انواع دیگری را نیز شامل می‌شود که در ویدیوی زیر راجع به تعدادی از آن‌ها صحبت کرده‌ام.

موارد دیگر که در سابت وجود دارد

خب موارد جذاب دیگری در سایت وجود دارد که صرفا آن‌ها را لیست می‌کنم قطعاً هرکدام از آن‌ها دنیای متفاوتی خواهد بود و تجارب گران‌بهایی را برای کلاس شما به ارمغان خواهد آورد. همه این موارد بازی آموزشی محسوب می‌شوند.

  • heart
  • star
  • honeycomb
  • slide
  • swap
  • mystery
  • math
  • quiz
  •  

جمع‌بندی

اگر به دنبال گیمیفیکیشن در تدریس هستید و می‌خواهید گیمیفای کردن کلاس را تجربه کنید باید تفاوت بازی آموزشی و گیمیفیکیشن در آموزش را به درستی درک کنید. در سایت ابزارهای دیگری نیز معرفی شده‌اند از جمله:

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب