طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

معرفی و نقد کتاب game on معرفی بازی‌های اجتماعی

Book game on

در این مطلب به بررسی کتاب Game on می‌پردازیم قبل از هرچیز باید بدانید که کتاب‌های زیادی به این اسم وجود دارند یعنی من خودم 3 کتاب در حوزه‌ی گیمیفیکیشن با همین عنوان خوانده‌ام. اما امروز کتاب game on نوشته آقای radoff را مورد بررسی قرار می‌دهیم. برای من این کتاب قطعا یکی از 5 کتاب برتر گیمیفیکیشن است زیرا دید بسیار عالی راجع به گیمیفیکیشن می‌دهد.

نویسنده کتاب چه کسی است

برخلاف خیلی از نویسنده‌های کتاب‌های مربوط به گیمیفیکیشن که صرفا یک سری مطالعه راجع به گیمیفیکیشن داشته‌اند جان ردوف فرد بزرگی است! یک کارآفرین بسیار مشهور که پلتفرم Beamable  را ایجاد کرده‌است. ردوف یک تم گلوبالیستی دارد و تلاش می‌کند که با قدرت بازی‌ها انسان‌ها را بهم نزدیک کند. در این مورد افراد دیگری مثل جان میهان و مایکل ماترا نیز هستند که جنبش emc2learnin را راه انداخته‌اند.

john radoff
john radoff

کتاب game on در چه حوزه‌ای نوشته شده‌است

این کتاب راجع به بازی‌های اجتماعی صحبت می‌کند. هدف اصلی کتاب این است که در ابتدا راجع به ماهیت اجتماعی بازی‌ها صحبت کند. سپس کتاب راجع به ویژگی‌های مشترکی که در بازی‌های اجتماعی دیده می‌شود صحبت می‌کند و یک روش خارق‌العاده برای ایجاد بازی‌های اجتماعی در کتاب مطرح می‌شود. روشی که حدود 5 سال است خود من از آن استفاده می‌کنم و برایم بسیار مفید بوده است.

از دیگر نکات جالب توجه کتاب ایجاد یک فریمورک برای داستان‌سرایی در بازی‌هاست. همانطور که احتمالا می‌دانید بازی‌ها و داستان‌ها دو ابزار تاریخی برای تغییر رفتار هستند و برای داستان‌سرایی مدل‌های متفاوتی وجود دارد. برای مثال مدل سفر قهرمان مدلی است که تقریبا در همه جا تدریس می‌شود حال جناب ردوف با استعانت از همان مدل یک مدل کوتاه شده برای بازی‌ها مطرح می‌کند.

نکات جالب کتاب

در کتاب game on من برای اولین بار یک موضوع جالب را متوجه شدم آن هم ماجرای شهرزاد قصه‌گو بود اینکه به‌عنوان یک ایرانی برای اولین بار داستان شهرزاد را در یک کتاب خارجی راجع به گیمیفیکیشن بخوانم حس جالبی بود! ماجرا از این قرار است که زن پادشاه به وی خیانت کرده و پادشاه می‌خواهد انتقام خود را از تمامی زن‌ها بگیرد به همین دلیل هم هرشب با یک زن می‌خوابد و فردا وی را به قتل می‌رساند.

شهرزاد قصه‌گو

تا اینکه نوبت شهرزاد قصه‌گو می‌رسد شهرزاد با داستان‌سرایی کاری می‌کند که پادشاه از کشتن وی منصرف شود و کشتن وی را به فرداشب موکول کند امادر دل این داستان‌ها دل پادشاه نرم می‌شود و بعد از 1001 شب که از شهرزاد 3 فرزند هم دارد از تصمیم برای کشتن شهرزاد منصرف می‌شود. کلیت کتاب بر اساس همین استعاره است و نکاتی مثل اینکه از دست دادن توجه منجر به کشته شدن می‌شود یا نکاتی مثل این را مطرح می‌کند.

اقتصاد بازی‌ها

نکته‌ی جالب توجه دیگری که تاکنون در کتاب دیگری هنوز نخواندم بحث‌هایی راجع به اقتصاد بازی‌هاست در دوره‌ی گیمیفیکیشن در بازاریابی این موارد را عیناً آورده‌ام. مباحثی مثل اینکه چگونه توجه را به‌عنوان یک واحد پولی در نظر بگیریم چگونه توجه یا همان انگیجمنت را اندازه‌گیری کنیم. چگونه مدل‌های رشد بازی‌ها را بسنجیم. چه پارامترهایی برای این کار داشته باشیم. همه‌ی این موارد، مطالب بسیار جذابی برای من بودند که از کتاب وارد دوره‌ی گیمیفیکیشن در بازاریابی کردم.

همچنین بیزنس مدل‌های متفاوت و مقایسه‌ی آن‌ها برای من بسیار مهم بود مثلا بیزنس مدل product placement مطلبی بود که به نظرم برای بازار ایران بسیار در آن زمان جذاب بود و علائمش را حالا می‌بینیم. اما به هرحال نکته‌ی جالب کتاب ترفندی بود که در کتاب گفته شد و در کتاب طراحی گیمیفیکیشن هم اشاره‌ی کوتاهی به آن کردیم. حال می‌خواهم راجع به این ترفند صحبت کنم.

ترفند ایده‌پردازی در کتاب Game on

در این کتاب یک لیست از مکانیک‌های گیمیفیکیشن آورده شده‌است. شما خیلی ساده باید این لیست را به دسته‌های ده‌تایی تقسیم کنید و سپس تاس بریزید! بله درست شنیده‌اید تاس بریزید! با این کار مثلا چیزی که برای شما آماده می‌شود چیزی مثل این است که تکنیک 4 و 16 و 29 و 37 حال باید تلاش کنید که این تکنیک‌ها را کنار هم و به صورت یک کل واحد درآورید. برای من واقعا این تکنیک موثر بوده و استفاده‌ی زیادی از آن برده‌ام.

دانلود یا ترجمه کتاب

من واقعا نمی‌دانم که آیا این کتاب ترجمه شده ‌است یا خیر اگر این کتاب را کسی ترجمه کرده‌است حتما به من پیام دهد برای دریافت کتاب هم زیر همین پست کامنت بگذارید تا کتاب را برای شما ایمیل کنم. در مجموع این کتاب، کتابیست که تاثیر زیادی روی نویسندگان گیمیفیکیشن از جمله زیکرمن گذاشته است.

کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

18 پاسخ

  1. سلام آقای حاتمی عزیز. ممنون می‌شم برای من کتاب رو ارسال کنید.

  2. با سلام و عرض ادب
    استاد محترم جناب آقای حاتمی با سپاس از زحمات شما در صورت امکان ممنون میشم کتاب ( Game on را برای بنده هم ارسال بفرمایید.

  3. سلام. ممنون از معرفی خوبتون. میشه خواهش کنم این کتاب رو داشته باشم؟

  4. سلام جناب حاتمی بزرگوار.لطفاکتاب رابرای من ارسال کنید.ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب