در این پست به معرفی shadowing می پردازیم که یکی از پر سر و صداترین نمونه های گیمیفیکیشن محیطی در چند سال اخیر بوده است این گیمیفیکیشن در شهر بریستول انگلستان که بازیپذیر ترین شهر دنیاست صورت گرفته است با ما همراه باشید با معرفی این گیمیفیکیشن محیطی.(اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)
shadowing و حس کاربران
این چیه؟!… عقاب….. نه …نه… کبوتر… مادر خندید و باز پرسید: خب اگه گفتی این یکی چیه؟! دخترک درحالی لب هایش را به نشانه فکر کردن جمع کرده بود، با ابروان در هم گره کرده و چشمانی نافذ رد سایه ای را دنبال میکرد که مادر با دستانش در نور کم چراغ نفتی برایش درست کرده بود…در آن تاریکی برای آن که بهتر پی به ماهیت این شکل سایه ای عجیب ببرد، کمی بدنش را به طرف جلو تاب داد و بعد از چند ثانیه سکوت با هیجان کف دستانش را بر هم زده، با فریادی گفت: خرگوشه مامان… خرگوشه…!!
کودک که بودیم خاموشی گاه و بیگاه و رفتن روشنایی کل محل از معمولات بود. در این بین بزرگترها برای سرگرم کردن کودکان، شروع میکردند به سایه بازی… در نور کم چراغ نفتی، پدر یا مادر با سایه دستانش شکلی را روی دیوار ساخته و ولوله ای که بین اهالی خانه میافتاد برای فهمیدن راز سایه ها… بازی به حدی شیرین بود که وقتی آخر شب مادر چراغ نفتی را خاموش کرده و با صدای بلند میگفت: دیگه وقت خوابه، همزمان صدای آه و ناله ما هم بالا میرفت. روح بازیگوش ما دوست داشت با آن عقاب سایه ای همچنان به پرواز درآید و برای خودش داستان پردازی کند.
میدانیم که نور در معماری نماد تعالی، اوج گرفتن، به کمال رسیدن و الوهیت است. طراحان فضا هم از گذشته تا به امروز به نور و مناسک و منازل آن توجه ویژه ای داشته اند. درواقع نور و سایه جز تاثیرگذارترین فاکتورهای محیطی در درک مکان و فضا برای انسان محسوب میشوند. این نور و سایه هستند که فضا را برای ما تعریف میکنند و موجب میشوند که آن فضا و مکان برای ما با عناوینی چون: گرم و صمیمی، آشنا، دلچسب و یا سرد و ترسناک شناخته شوند.
میتوان گفت طراحی حرفه ای فضا و مکان چنان به نور وابسته است که جسم و روح. یکی برای زندگی و دیگری برای کالبد بخشیدن بدین زندگی و اجازه حضور مادی یافتن. آن هنگام که نور برجسم فضا حادث شود، جهان مقابل دیدگان ما مرئی میگردد. امروزه نیز یکی از بنیادی ترین چالش های معماری و مباحث شهری، بکارگیری نور و تاثیرات معنوی و مادی آن بر فضا و فهمنده فضاست. مسئله اینجاست که گاهی با بالا رفتن آگاهی های علمی و رشد تکنولوژی همچنین در تنگنای معماری و طراحی شهری از پیش تعریف شده دوران مدرنیته، گاهی توجه به نور و ارزش های والای آن فراموش میشود. چنان چه به نظر میرسد گاهی حتی این عامل کارامد درک محیط و فضا دیگر کلیدی ترین عامل طراحی محیطی نیست.
نور و سایه میتواند یک فضای رویایی را برای شما خلق کرده و باعث شود کودک درون شما را به بازی و شیطنت برخیزد. امروزه نیز مبحث سایه بازی و نور در موضوعات طراحی، معماری و شهر باز چالشی است که اگر به درستی حل نشود فهمنده را از محیط دور میکند.”با سایه ات بازی کن” یا shadowing نام پروژه ای است که برای اولین بار در بریستول که خود برترین شهر جهان از لحاظ بازی پذیری است کلید خورد. در ادامه این پروژه در شهرهای چون لندن، توکیو، سئول، بیرمنگهام و… نیز اجرا شده است.
در پروژه shadowing با گیمیفای کردن و استفاده از چراغ های هوشمند تعبیری اندیشیدند تا سایه فرد پس از گذر از مکان های عمومی مشخص شده در شهر در حافظه چراغ ها باقی بماند. به این ترتیب شما میتوانید با سایه رهگذر قبلی و یا حتی سایه خودتان چند دقیقه قبل تر شروع به بازی و رقص نمایید.
shadowing و گیمیفای کردن سایه ها
خلق کیفیت فضایی با استفاده از سایه ها و تقسیم فضا به بخش های بصری متعدد خود تاکیدی بر این بازی گونه نمودن محیط است.طبق تحقیقاتی که گروه اجرا کننده این پروژه در بریستول داشتند، گیمیفای کردن سایه ها و بازی با آن ها توانسته است به صورت قابل توجهی فاکتور تعامل پذیری را در شب بالا ببرد و مکان هایی که پیش از این با تاریک شدن بار منفی به خود میگرفتند را به جایی دوستدار انسان و شهروند حتی در شهر بدل نمایند.
از طرفی shadowing دیدی جدید از زندگی شهری را در شب به بازیکنان خود ارائه میدهد. بازی با نور سایه نه تنها هر زمان در فرهنگ های انسانی بوده، بلکه خود یادآور جهان غیر مادی و زمان است. این نور و سایه است که فرصت جدا شدن از زمان خطی را به ما میدهد و زمان گذشته و آینده و حال را بهم وصل میکند…چیزی که در پروژه shadowing ، به خوبی شاهد این مدعا هستیم. این پروژه همچنین موفق شده است جایزه بهترین اثر را در مسابقه بین المللی شهر بازی پذیر در سال 2014 نیز کسب نماید. تو گویی داوران این مسابقه نیز بر این مسئله واقف بودند که ثبت و ضبط زمان با سایه ها میتواند یک بار دیگر ما را سحر کند… همان سایه ای از تو و من در دیوار و خیابان های شهر که از رقص میلرزد… .
آقای گیمیفیکیشن برای اولین بار دوره ای بلندمدت و تخصصی برای آموزش گیمیفیکیشن به زبان فارسی برای شما تهیه کرده است. نقشه راه گیمیفیکیشن را از دست ندهید.
6 پاسخ
سلام بانو نگین عزیز
بسیار سپاس از متن فوق العاده و قلم فاخر شما
مرسی از شما
سلام
سپاس از این متن عالی … ذهنها را باید جور دیگر و با خلافیت ساخت . هرچه تلاش کردم نتوانستم فایل این ویدئو دانلود کنم که برای دانشجوهایم ارائه دهم. اگر امکانش هست ممنون میشم فایل با کیفیتش ایمیل کنید. سپاس
با سلام ویدئو درست شد و قابل دانلود هست
آموزش مکالمه با راز جنگل
اگر با همون نقشه راز جنگل و مکانیزمش بریم جلو. زیر کاج ها میتونیم یک طومار کوچک قرار بدیم که یک جمله است. دهکده هم هر بار میتونه یک موضوعی برای مکالمه داشته باشه(که گنج مربوط به اون هست). اما یک فرقی میتونیم اینجا بگذاریم. ما شاید فقط یک گنج نداشته باشیم. مهم اینه که بازیکنان بتونند دیالوگ معناداری را به ترتیب کنند. به عبارتی بازیکنان میرن و زیر کاج ها را نگاه می کنند و می بینند که آیا با موضوعی که مشخص شده در ارتباطه یا نه؟ علاوه بر این اگر الان بروند سمت دهکده ترتیب درستی داره این جمله؟ مثلا الان جمله باید پرسشی باشه و یک جمله خبری فایده نداره. حالا میشه یه مایه طنز هم به کار داد که موجب بهتر موندن دیالوگ در ذهن میشه. مثلا بازیکنان برای اینکه بخوان زودتر برنده بشن سعی کنند جملاتشون را جا به جا بذارند یا حتی خود دیالوگ ها خنده دار باشه.
جالبه ما یه کتاب داریم چاپ میکنیم که الان فکر میکنم قشنگ برای امثال تو عالیه به اسم بازی واقعیت بدیل یعنی ذهنای این شکلی رو هدف قرار گرفته