امروز با معرفی گیمیفیکیشن اوتیسم در خدمت شما هستیم. اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک ناتوانایی رشدی است که میتواند منجر به مشکلات چشمگیر اجتماعی، ارتباطی و رفتاری شود. افراد مبتلا به ASD ممکن است در ارتباطات، تعاملات، رفتارها و یادگیری از دیگر افراد متفاوت باشند.
به طور تقریبی از هر 68 کودک، یک کودک مبتلا به اوتیسم است. در اینجا 10 برنامهی برتر که با استفاده از گیمیفیکیشن به بهبود این موضوع کمک میکند را معرفی میکنیم. نکتهی مهم ارتباط این موضوع به روشهای کلی پیاده شده در گیمیفیکیشن سلامت و بحث مهم بازی مثبت است که راجع به آن در سایت توضیح دادهایم.
1. مثال گیمیفیکیشن اوتیسم:Book Creator
با کمک یک بزرگسال، این اپلیکیشن به کودکان اوتیسمی، شانس درک ارتباط عمیق و معنیداری از طریق تبدیل عکس، موسیقی، ضبط صدا، فیلم و متن به یک کتاب واقعی را میدهد. در واقع کودک با ابزارهای مختلف میتواند کتاب بسازد.
این کتاب میتواند در مورد موضوعات مختلف در زندگی شخصی، مدرسه، خانواده، زمان غذا خوردن، مهمانی و مراقبت از حیوان خانگی و هر موضوع دیگری باشد. همچنین فرایند ایجاد کتاب و کاوش در محتوا باعث میشود، کودک حس بیشتری نسبت به توانایی درک محیط اطراف خود داشته باشد.
2. مثال گیمیفیکیشن اوتیسم AutisMate
کودکان اوتیسمی نیاز دارند انواع مختلفی از تعاملات را آموزش ببینند که میتواند شامل فعالیتهای ساده مانند مسواک زدن، ظرف شستن و امثال آن نیز باشد. یک کودکِ با درک ضعیف و مهارتهای ارتباطی پایین میتواند از انجام بعضی فعالیتها نا امید شود.
بسیاری از این کودکان از دیدن تصاویر و نقاشیها لذت میبرند. بنابراین میتوان با استفاده از رسانههای پویا مانند AutisMate که در آن کودکان میتوانند سناریوها و تنظیمات مختلف را کشف کنند که به آنها حس کنترل بر یادگیری خود را میدهد.
3.مثال گیمیفیکیشن اوتیسم : Proloquo2Go
ارتباطات و برقراری ارتباط با دیگران یک چالش اصلی برای کودکان اوتیسمی میباشد. بنابراین Proloquo2Go یک کتابخانهی کامل از اسامی، افعال، فعالیتها، جملات و بخشهای دیگر صحبت کردن ارائه میدهد. بیش از 14هزار اجزای زبان وجود دارد. هریک از این موارد را میتوان به یک مجموعهی شخصی اختصاص داد که به یک موضوع خاص مرتبط است.
به عنوان مثال والدین میتوانند کتابخانهی خود را با اسامی مرتبط با غذا و رفتن به فروشگاههای مواد غذایی ایجاد کنند. در فروشگاه مواد غذایی، کودک میتواند این کلیدها را روی صفحه نمایش بصری اپلیکیشن خود انتخاب کند. هر کدام از این کلیدها برای جملات مختلف، شامل صوت و بیان آن جمله است. بنابراین کودک میتواند تلفظ و صدای آن را نیز یاد بگیرد. این کودکان میتوانند جملات خود را نیز بسازند و به جای احساس ناراحتی و پرتاب کردن وسایل به راحتی با والدین خود ارتباط برقرار کنند.
4.مثال گیمیفیکیشن اوتیسم :Choiceworks
بسیاری از کودکان اوتیسمی از به کاربردن ساختارهای پیچیدهتر و بهتر لذت میبرند. از آنجایی که این کودکان زبان و درک مطلب را با تاخیر یادگرفتهاند، بنابراین هنگامی که از یک فعالیت به فعالیت دیگر هدایت میشوند، ممکن است برایشان سخت باشد.
Choiceworks قابلیتی را ارائه میدهد تا والدین و مراقبان کودک اوتیسمی برنامهی قابل پیشبینی را در طول روز داشته باشند. همچنین این فرمت نسبت به ابزارهای سنتی مانند کارتها وابزارهای سنتی هیئت مدیره بسیار جذابتر است. قابل ذکر است که این برنامه برای مراحل بالاتر درمان قابل استفاده است.
5. مثال گیمیفیکیشن اوتیسم Pictello
Pictello ابزار دیگری است که از اشکال مختلف رسانهای برای کمک به والدین و کودکان طیف اوتیسم برای موقعیتهای جدید، از جمله مشاغل اجتماعی، استفاده میکند.
کاربران توانایی ایجاد کتاب و « آلبومهای عکس» را دارند. این موضوع در واقع یک مرجع بصری را ارائه میدهد که به شدت به درک زبانی کمک میکند و صدای شبیهسازی شده باعث میشود تا آنها بتوانند چگونگی تلفظ کلمات را بدانند. هدف این برنامه، حمایت از کودکان در توسعهی سطوح بالاتری از صحبت کردن است.
والدین و مربیان میتوانند از Pictello به عنوان ابزاری برای آموزش انتظارات رفتاری نیز استفاده کنند. با Pictello فعالیتهای جدید لازم نیست منبع نگرانی و استرس برای کودکان و والدین باشد. در عوض آنها میتوانند به فرصتهای یادگیری ارزشمند تبدیل شوند.
6.مثال گیمیفیکیشن اوتیسم : My PlayHome
علاوه بر زبان، تعاملات اجتماعی و متقابل نیز برای بسیاری از بچهها در طیف اوتیسمی چالشبرانگیز است. در گذشته، درمانگران با استفاده از اسباببازیهای ساده تظاهر میکردند و دانشآموزان نیز به طور کاملا پسیو فعالیت میکردند. اما My PlayHome از تمايلات طبيعي استفاده ميکند که بسياري از کودکان طيف اوتيسم به رسانههای دیجيتالی کمک میکنند تا از طريق زمينه هاي ارائه شده در برنامه با ديگران ارتباط برقرار کنند.
7. مثال گیمیفیکیشن اوتیسم :Word SLapPs
این برنامه در مورد اقلام خانگی، غذاهای مختلف و حتی بهتر به یاد داشتن دوستان و خانواده کمک میکند. تصاویر را میتوان به برنامه وارد کرد و روی آنها صدا ضبط کرد. این صداها میتوانند صدای والدین باشند ولی بهتر است که صدای خود کودک باشد. برنامه را میتوان با توجه به نیازهای منحصر به فرد هر کودک شخصیسازی کرد. این ابزار برای موارد زیر بسیار عالیست:
1. کمک به بچهها برای ایجاد و توسعهی مهارتهای زبانی
2. توانایی تشخیص افراد در زندگی کودک و استفاده از نام آنها
8.مثال گیمیفیکیشن اوتیسم : ABA Find IT
ABA stands for Applied Behavioral Analysis.
این یک چارچوب مفهومی است که برای شکل دادن رفتارهای جدید تشکیل شدهاست که شامل سه جزء است:
1) antecedent – فعال شدن برای یک رفتار خاص
(2) رفتار هدفمند
(3) نتیجه یا پاداش
این چارچوب میتواند در بسیاری از موقعیتهای مختلف اعمال شود. با این حال، به طور گستردهای برای کمک به بچههای مبتلا به اوتیسم در یادگیری واژگان جدید، مفاهیم، و حتی مهارتها میتواند استفاده شود .
در جلسات درمان سنتی، فلش کارت و اشیاء سه بعدی استفاده میشود. برای مثال، معلم ممکن است وسیلهای ساده از اسباب بازیهای پلاستیکی را در مقابل کودک قرار دهد و از آنها بخواهد “توپ را لمس کند” (antecedent). اگر آنها به طور صحیح (رفتار) پاسخ دهند، به آنها پاداش مناسب داده میشود (نتیجه یا پاداش).
ABA Find It از ویژگی های چند حسی و سطوح پیچیده (از جمله زمینه های واقعی زندگی) برای کمک به بچه ها در یادگیری مهارتهای جدید کمک میکند.
9.مثال گیمیفیکیشن اوتیسم : Puppet Pals
با کمک این اپ، والدین و مراقبان کودک میتوانند عکسها را به عنوان ابزارهای آموزشی ارزشمند تبدیل کنند. شرایط اجتماعی زندگی واقعی میتواند برای بچهها در طیف اوتیستیک گیجکننده باشد. وقایع و حوادث میتواند بسیار سریع رخ دهد. و به دلیل مشکلات زبانی کودک، برای خانوادهها سخت است تا واکنش مناسبی نسبت به فرمهای بهتر رفتار یا زبان مورد استفاده کودک نشان دهد و در مورد آنها بحث کند.
10. مثال گیمیفیکیشن اوتیسم :Kid In Story
بسیاری از کودکان اوتیسمی در تشخیص کلمات خوب هستند و با صدای بلند صحبت میکنند. با این حال، در درک مطلب با مشکل روبهرو میشوند. به جای کتاب داستانهای معمولی، بهترین راه برای کمک در درک محدودههای بزرگتر، کمک به کودک است تا داستانهای خود را به عنوان شخصیت اصلی داستان ایجاد کند.
جمعبندی
گیمیفیکیشن و بازی جدی ابزارهایی هستند که میتوان از آنها برای بهبود افراد دارای اوتیسم استفاده کرد. در صورتی که در این زمینه فعالیت دارید، حتما از طریق فرم صفحه درباره ما با ما در ارتباط باشید. ما آمادگی همکاری در زمینهی توسعه محصول برای این عزیزان را داریم.
با توجه به اینکه اولین انجین گیمیفیکیشن ایران را در این زمینه توسعه دادهایم میتوانیم با همکاری با یکدیگر در جهت حل مشکلات عزیزان دارای اوتیسم قدم برداریم.
6 پاسخ
Game Therapy
سلام جناب حاتمی – ستار هستم مدرس دانشگاه در حوزه IT فرزندم دچار اختلال اتیسم هست و حدود دو سال هست که در حوزه بازی درمانی دارم مطالعه می کنم خوشحال میشم بیشتر باهاتون آشنا بشم و ببینم در این حوزه چقدر پیش رفتید تلفنم 09177010078
روز سوم سوال اول
من خودم معاشریتی هستم ولی شما جستجو گر هستید خودتون سر کلاس گفتید ولی همین طوری دوست دارم یک چیزی رو بگم خیلی دوست ندارم با آدمهای قاتل بازی کنم یعنی بقیه تیپ ها رو ترجیه میدم
جالبه که برعکسشم هست یعنی آدمای قاتل متنفرن از بازی کردن با معاشرت گرا ها جون این دست آدما خیلی بازی رو جدی نمیگیرن 🙂
روز سوم سوال دوم
میشه این خیر ها رو با دادن اطلاعات در مورد کمک های خیرین دیگه دعوت به حمایت بیشتر کرد.مثلا وقتی اعلام میشه فردی برای کودکان فلان کار رو انجام میده این افراد دنبال کاری می گردن که بزرگتر و مهم تر از اون طرف مقابلشون باشه. ولی یک سوال دارم چطوری میشه تشخیص داد فردی در کدوم سطح هست ؟ موقع بازی کردن آدمها شبیه به زمانی هستن که زندگی می کنند؟
چه سوال خوبی پرسیدی
اینکه بتونی بفهمی که یه آدم کدوم تیپه رو من کامل توضیح میدم جلسه بعد
ولی آدما خیلی شبیه زمانی هستن که بازی می کنن