با سلام آیدین تقی زاده هستم از تیم آقای گیمیفیکیشن و امروز در خصوص ارتباط گیمیفیکیشن و اخبار صحبت می کنیم. پلتفرم SCVNGR، در سال ۲۰۱۱ برای بازی های موبایل مبتنی بر مکان معرفی شد. این پلتفرم در اوایل سال ۲۰۱۲ از Google Play برداشته شد و اکنون www.SCVNGR.com شما را به thelevelup.com هدایت می کند. یکی از بازی هایی که برای این پلتفرم نوشته شده بود بازی Chief Ninja بود که محبوبیت خوبی در زمان خودش کسب کرد و هدف آن استفاده از مکانیک های بازی برای علاقمند کردن مردم برای انجام کارهای مهم و اغلب اجباری، مانند موفقیت در مدرسه، بود.(اگر هنوز نمی دانید گیمیفیکیشن چیست کلیک کنید)
برخی سازمان های خبری، مانند Huffington Post شدیدا به دنبال این بوده اند که ببینند چگونه می توانند مکانیک های بازی را، به امید کسب وفاداری خوانندگان و افزایش کلیک ها، به خبرهای آنلاین بیفزایند و در حقیقت گیمیفیکیشن و اخبار را تلفیق کنند. کاربران می توانند با خواندن مقالات امتیاز کسب کنند یا اینکه از امکان “Predict the News” (اخبار را پیش بینی کنید) هافینگتون پست که در اواخر ۲۰۱۰ راه اندازی شد استفاده کنند.
گیمیفیکیشن، کلمه ساختگی شاید باشد ولی شایستگی های فراوانی دارد. همانگونه که Josh Williams مدیرعامل Gowalla گفته است، کلید موفقیت آن مفید ساختن بازی و مرتبط کردن آن با افراد است. پیشتر هم راجع به گیمیفای کردن اخبار صحبت کرده بودیم.
در سال ۲۰۱۱ و پس از دو سال فعالیت، Foursquare حدود ۸ میلیون و Gowalla حدود ۱ میلیون کاربر داشتند. چگونه می توان این ارقام را به سطح قابل قبول ملی رساند؟ جواب «ربط داشتن» است. Foursquare اکنون حدود ۴۵ میلیون کاربر دارد. Gowalla در سال ۲۰۱۱ توسط فیسبوک خریداری شد و فعالیتش متوقف گردید.
Williams که از عبارت گیمیفیکیشن خوشش نمی آید می گوید که نشان های مجازی چرت و پرت هستند. می گوید برای اینکه اینها واقعا به توده مردم دسترسی یابند، می بایست از ثبت حضور (Check-in) در مکان های مشخص یا بدست آوردن نشان های مجازی فراتر رفت. هدف Williams این بود که خدمات Gowalla برای زندگی مردم فایده ای داشته باشد. گفت که هدف Gowalla کمک به مردم برای کشف دنیای اطرافشان و بایگانی تعطیلاتشان، تکمیل آنها با عکس ها، نظرات و … هستند که همگی در یک جعبه کوچک خوشگل گذاشته شود که بعدها بتوانند مرورشان کنند.
حرفهای Williams منطقی است. شهردار شدن در Foursquare سرگرم کننده و مفرح است. همچنین جمع آوری اشیای مجازی برای پاسپورت تان در Gowalla. هرچند که اینها منجر به بدست آوردن تخفیف های خوب، بایگانی خاطرات با ارزش یا بدست آوردن محتوای با ارزش، چیزی که برای عامه مردم ارزشمند باشد، دارند. Gowalla بعنوان مثال با شرکت TOMS Shoes، AT&T همکاری کرده تا به هر یک از کاربران Gowalla شانس بدست آوردن یک جفت کفش را بدهد ( که بدین معنی است که TOMS یک جفت کفش به کودکان محروم در دنیا می دهد). این ارزشی است که مردم را مجاب خواهد کرد که استفاده از خدمات شما را ادامه دهند.
این باعث شد که به این فکر بیفیتم که سازمان خبری چه ارزشی را با تبدیل خبرخوانی به بازی می تواند پیشنهاد دهد. هیچ شکی نیست که موبایل و موقعیت مکانی بخش بزرگتری از تصویر سالهای پیش رو باشند در حالیکه تعداد بیشتری از مردم گوشی های هوشمند بهتری می خرند و گوشی های هوشمند نیز با سرعت چشم گیری در حال پیشرفت و تکامل هستند.
بنابراین اگر سازمان های خبری اطلاعات مکانی را به دسترسی به هر URL اضافه کنند چه می شود؟ فرض کنید که خواننده ای در کافی شاپ نشسته و با استفاده از گوشی هوشمندش اپلیکیشن جدید شما را باز می کند. به جای آخرین اخبار، یا اخبار مهم دست چین شده که در صفحه اصلی نمایش داده می شود، اپلیکیشن بخشی که اخبار مرتبط با منطقه حوالی کافی شاپ را نشان دهد؟ بازی این باشد که کاربران برای خواندن اخبار مربوط به تمامی بخش های شهر امتیاز بگیرند. در شهر به مکان های مختلف بروند و داستان های شما را در محل مطالعه و مشاهد کنند و این در اپلیکیشن ثبت شود که آنها آخرین اخبار مربوط به ان منطقه را دیده اند.
مکانیک بازی اضافه شده می تواند نشان دهد که کدامیک از دوستان خواننده در فیس بوک داستان های مشابهی را خوانده و در مکان مشابهی بوده اند. بنابراین وقتی در کافی شاپ وارد اپلیکیشن می شود، به وی می گوید که سه نفر از دوستانش اخبار مشابهی را از سایت شما در همان کافی شاپ خوانده اند. کاربران همچنین می توانند بر داستانی که مخصوص مکان خاصی است نظر دهند یا صرفا خبری از کافی شاپ منتشر کنند ( که می توان آن را در کنار مرورهای سازمان خبری از آن کافی شاپ نمایش داد که به لطف نشان گذاری جغرافیایی ممکن می شود).
این گیمیفیکیشن، فقط یک بازی صرف نخواهد بود، کاربران در مقابل، ارزشی دریافت خواهند کرد که مرتبط است؛ محتوای خبری هدفمند و تجربه گروهی.
ایده های دیگری که برای استفاده از مکان جغرافیایی برای گیمیفای کردن اخبار وجود دارد؛ مانند یک مسابقه جستجوی آنلاین موبایلی یا نشان گذاری جغرافیایی عکس ها و خبرهای کاربران در محل، که می تواند در وبسایت سازمان خبری نشان داده شود. یا اینکه به کاربران تور مجازی از شهر با استفاده محتوای خبری داده شود؟ این دقیقا کاری بود که برای دولتمردان انجام شد. سفرهای مجازی در Gowalla ترتیب داده شد که با استفاده از محتوای خبری مربوط به دولتمردان کاربران را به سفر در شهر آستین می برد.
فقط اتاق های خبر نیستند که باید به این موضوع فکر کنند. Priebatsch اشاره می کند که دلیل موفقیت Groupon این است که از مکانیک های بازی به شکلی اثربخش برای قلاب کردن کاربران استفاده می کند. ناهار مجانی با تخیفیف های زیاد می دهد، از عنصر زمان استفاده می کند (ساعتی برای هر سفارش در حال گذر است)، با ایجاد یک نقطه اوج قبل از فعال شدن سفارش به کار تیمی ترغیب می کند. Groupon با شتاب در حال ورود به محدوده سازمان های خبری است. چرا سازمان های خبری که محتوای خبری ارزشمند و رابطه خوبی با خرده فروشان دارند نمی توانند برای پس گرفتن موقعیت شان بجنگند؟
تعدادی دیگر در تلاش برای ارائه خدماتی مشابه Groupon هستند؛ اما قدم بعدی چیست؟ اگر حدسمان درست باشد، اضافه کردن عنصر مکان به این مخلوط است. وقتی که صحبت از اطلاعات مکانی و گیمیفیکیشن می شود، پتانسیل عظیمی برای تبلیغات ایجاد می شود. سازمان های خبری رابطه خوبی با خرده فروشان محلی دارند و وقتی صحبت از خرید کردن می شود، مکان جغرافیایی یکی از مسائل اصلی است. تصور کنید خانمی در کافی شاپ نشسته و در حال خواندن خبرهای شماست، به لطف یک بنر یا هشدار تبلیغاتی از یک حراج که در همان حوالی است مطلع شود.
شاید این ایده ها خیلی دور به نظر برسند اما مردم بیشتر و بیشتر از گوشی های هوشمند به جای رایانه، روزنامه و شبکه های تلویزیونی استفاده می کنند. زمان آن است که به این فکر کنیم که چگونه سازمان های خبری می توانند ارزشی به این فضا اضافه کنند. هر هفته استارت آپ های ارائه خدمات بر پایه مکان شروع می شوند ولی ما نیز به همان سرعت فراموش شان می کنیم. دلیل این فراموش شدن این است که آنها بر ارائه ارزش تمرکزی ندارند. سازمان های خبری چیزی دارند که آنها ندارد، محتوای خوب. تنها کاری که باید بکنند این است که ببینند چگونه می توانند به روش های جدید از آنها استفاده کنند و آن ها را تبدیل به بازی کنند و گیمیفیکیشن و اخبار را به وجد بیاورند.