طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟

چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟2
چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟2

یکی از موارد مهمی که از تیم ما تقاضای مشاوره می‌شود این نکته است که صاحبان اپلیکیشن‌ها و سایت‌ها می‌خواهند به محصول خود گیمیفیکیشن اضافه کنند. سوال این است که در چه مقطعی از چرخه‌ عمر محصول از عناصر گیمیفیکیشن استفاده شود؟

آیا اصلا گیمیفیکیشن اپلیکیشن برای ما خوب است و…. شاید یکی از دلایل مهم این تقاضا مخصوصا در ایران این موضوع است که چون سایرین به این موضوع علاقه نشان داده‌اند ما هم باید این کار را انجام دهیم و البته هستند کسانی که واقعا فکر شده و برای درگیر کردن یک قشر خاص این تقاضا را از ما دارند.

همستر کمبات و اهمیت گیمیفیکیشن در آن
همستر کمبات و اهمیت گیمیفیکیشن در آن

انواع محصولات

برای درک بهتر و منصفانه‌تر باید دونوع محصول متفاوت را در نظر بگیریم. در محصول اول گیمیفیکیشن و بازی یک فیچر اصلی است و در دومی یک فیچر فرعی! برای مثال در یک محصول مثل همستر کمبات واقعا گیمیفیکیشن جز اصلی است اما در یک فروشگاه اینترنتی جزئی فرعی!

یعنی شما در محصول اول گیمیفیکیشن را مزیت رقابتی اصلی خود قرار می‌دهید! برای مثال مشخص است در Foursquare یا دولینگو  از ابتدا در ذهن سازنده بوده و هویت اصلی این محصولات است! مشخصا در این مواقع شما می‌توانید از محصول اولیه به فکر گیمیفیکیشن باشید! اما اگر یک فروشگاه آهن آنلاین دارید نیازی نیست از ابتدا به فکر اضافه کردن گیمیفیکیشن به اپلیکیشن خود باشید!

FOURSQUARE و گیمیفیکیشن در آن
FOURSQUARE و گیمیفیکیشن در آن

چه موقع اصلا از گیمیفیکیشن نباید استفاده کنیم!؟

به نظر من این سوال سوال بسیار مهم‌تری است و دید بیشتری به شما می‌دهد! یک سخن معروف دارد که می‌گوید گیمیفای کردن یک محصول بد آن محصول را صرفا بدتر می‌کند! اگر شما واقعا یک محصول بد دارید اصلا نباید از گیمیفیکیشن استفاده کنید!

یعنی اگر هنوز کاربر یک تجربه‌ی معنادار در اپلیکیشن شما نمی‌تواند داشته باشد بسیار اشتباه است که از گیمیفیکیشن برای بهتر کردن آن استفاده کنید! پیشنهاد من برای محصولات متفاوتی که هنوز گیمیفیکیشن ندارند این است که در ابتدا از چیزی کوچک استفاده کنید!

استفاده کوچک از گیمیفیکیشن

اگر گیمیفیکیشن جز اصلی محصول شما نیست. پیشنهاد می‌کنم که قبل از اینکه اصلا از گیمیفیکیشن استفاده کنید، استفاده‌های کوچیک از بازی داشته باشید. برای مثال به پیشنهادات زیر فکر کنید:

چه زمانی از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم

توصیه های مهم

اگر بخواهیم به صورت خلاصه مراحل تصمیم گیری برای استفاده از گیمیفیکیشن را لیست کنیم باید موارد زیر را در نظر بگیریم:

  1. آیا گیمیفیکیشن جز اصلی محصول من است اگر بله از همان اول وگرنه به موارد بعدی فکر می‌کنم!
  2. در نظر گرفتن اینکه چرا کاربر شما از محصول شما استفاده می‌کند(مشکلی که کاربر دارد و راه حلی که شما ارائه می دهید)
  3. پیاده‌سازی دقیق و حل مساله کاربر و اطمینان از درستی خود محصول!
  4. پیدا کردن نقاطی که گیمیفیکیشن می‌تواند به بهبود آن کمک کند! مثلا اینکه با گیمیفیکیشن کاری کنیم که افراد محصول را بیشتر برای هم بفرستند!
  5. فهمیدن اینکه کاربران هدف شما چه میزان از راه حل‌های بازی محور استقبال می‌کنند.
  6. اگر می خواهید گیمیفیکیشن اضافه کنید به این فکر کنید که چگونه اضافه کردن المان‌های گیمیفیکیشن معنای بیشتری به تجربه کاربر می‌دهد.
  7. تست کنید که کاربران از چه فیچرهایی بیشتر استفاده کرده‌اند و از چه فیچرهایی خیلی کم استفاده کرده‌اند
  8. تنها به این دلیل که توانایی فنی پیاده سازی یک قابلیت گیمیفیکیشن را دارید از آن استفاده نکنید. گیمیفیکیشن می تواند اثرات منفی نیز داشته باشد.

جمع‌بندی

در اینجا راجع به دونوع محصول متفاوت صحبت کردیم و تفاوت پیاده‌سازی گیمیفیکیشن در این دو را شرح دادیم. اگر به دنبال مشاوره گیمیفیکیشن برای پیاده‌سازی هستید می‌توانید از طریق فرم صفحه درباره ما درخواست خود را ثبت کنید تا با هم همکاری داشته باشیم.

تصویر کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

2 پاسخ

  1. درود
    عرض خداقوت
    از شما سپاسگزارم مطلب بسیار مفید بود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب